Това предаде Франс прес, като цитира писмо на Барозу до датския премиер Ларс Льоке Расмусен, съобщи БТА.

Ако е необходимо, ЕК ще предприеме всички необходими стъпки за спазване на законодателството, се казва в писмото.
От текста му става ясно, че датското правителство планира възстановяването на вътрешните граници в ЕС заради борбата с трансграничната престъпност и укриването на данъци. Намеренията на Дания са за възстановяване на постоянния митнически контрол по границите с изграждане на съответна инфраструктура, назначаване на допълнителен персонал, осигуряване на видеонаблюдение и с полицейска подкрепа.

Барозу добавя, че според направения до момента анализ на намеренията подобни действия, ако бъдат "интензивни и постоянни", ще отклонят Дания от ангажиментите й към европейското и международното право.

Председателят на комисията отбелязва, че страните от ЕС нямат право на постоянни и систематични гранични проверки на хора и стоки. Той допълва, че отделни проверки са възможни, когато това е в обществен интерес - например, за прилагане на данъчното законодателство, но изискват доказване на необходимостта от тях.

Бих Ви насърчил да се въздържате от едностранни решения и да поддържате диалог с комисията, преди да ги предприемате, за да сте сигурни, че действията на правителството са съобразени с поетите задължения, добавя Барозу в писмото си до датския премиер.

Ако е необходимо, Европейската комисия ще използва наличните инструменти, за да гарантира спазването на европейското право. Това пък се посочва в изявление на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом по повод намеренията на Дания.

Още вчера от Европейския парламент изразиха възмущение от решението на Дания.

Последна актуализация в 17.15 ч.