Той поясни, че мярката се прилага по силата на политическо споразумение между правителството и крайната десница, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Постигнахме споразумение да възобновим митническите проверки по границите на Дания възможно най-бързо", каза министърът.

Мярката, която ще влезе в сила до две или три седмици, ще се изрази главно в проверки по границата на Дания с Германия, но също и по летищата и пристанищата и на големия мост, свързващ страната с Швеция.

В Дания идеята за засилен контрол вътре в ЕС - неотдавна защитена и от Франция, и от Италия - беше на антиимиграционната Датска народна партия, крайнодясна формация, ръководена от Пия Керсгор. Въвеждането на подобна мярка ще позволи на Дания да се бори по-добре с незаконната имиграция и организираната престъпност, твърди партията.

"В последните години се увеличи трансграничната престъпност и целта е с въвеждането на проверките да се реши този проблем", обясни финансовият министър. Той посочи, че на границите, на летищата и пристанищата ще бъдат обособени съответните пунктове за проверки - кабинки, оборудвани с нови електронни съоръжения и с устройства за разпознаване на регистрационните номера на превозните средства.

Междувременно германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих също не изключи възможността за връщане на граничния контрол заради прииждането на имигранти, пише германският вестник „Ди Велт”, цитиран от "Фокус". Той призова за реформиране на Шенгенските споразумения. Според него това е нужно, за да може да се реагира по-гъвкаво на имигрантските потоци. По-рано Фридрих коментира, че реформирането на Шенген ще улесни присъединяването на Румъния и България.

Очаква се днес ЕК да представи на европейските министри на вътрешните работи, които се събират в Брюксел, нови възможности за временно подновяване на контрола по националните граници на страните от Шенгенската зона. Франция и Италия искат временно възобновяване на граничния контрол във връзка с наплива на нелегални имигранти. Испания обаче е против френско-италианското предложение.

Политика и Шенген
Крайната десница в Дания е съюзник на либерално-консервативното правителство на малцинството, което е на власт от 2001 г. Благодарение на ключовата си роля в парламента тя успя за 10 години да накара властите да затегнат политиката за сигурност и преди всичко в областта на имиграцията. В тази насока Дания има едно от най-строгите законодателства.
Мярката за връщането на проверките ще струва на датчаните 150 милион датски крони (20,1 милиона евро). Тя влиза в сила преди парламентарните избори, които трябва да се произведат най-късно през ноември.

Шенгенската зона
Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция.
Измежду страните-членки на Шенгенското пространство 3 държави - Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.

Последна актуализация в 10.00 ч.