Всеки стикер е с уникален номер, а на бележката за платен данък ще се поставя и печат на общината.

Бележките са нужни при годишен технически преглед и продажба на кола.
Сега, за да проверят дали колите са годни за движение, оторизираните сервизи искат бележка за платен данък, но често се дават фалшиви.

Целта е да се намалят злоупотребите с изискването за данък при преглед. Издадените преди 1 юни бележки също са валидни и не е нужно хората, които са платили вече, да идват да им слагаме стикери, обясни пред БНТ зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов.

В следващите седмици ще заработи обща онлайн система между общината и агенция "Автомобилна администрация".
В пунктовете за технически прегледи и нотариусите ще могат с отпечатания на стикера номер да влязат в системата и да сверят данните на автомобила и платените данъци.

Общината е платила 12 000 лв. за издаване на 800 000 стикери.

До края на юни столичани ще могат да регистрират "забравените" си коли в общината, а служителите ще налагат минимална санкция от 20 лв. (максималната е 200 лв.), пише "Труд".

Автомобилите трябва да бъдат регистрирани до 2 месеца след покупката. Общината си иска данъка за автомобила 5 г. назад с лихвите.

За първите 5 месеца на годината приходите на Столичната община са 232 млн. лв. Това е с над 11 милиона повече в сравнение с 2012-а г. При почти всички данъци се отчитат по-високи постъпления.

Вижте още авто новини