Финансовото министерство преотвори емисията от 3-годишни държавни ценни книжа с падеж през януари 2018 г.

Предложените книжа са на стойност 150 млн. лева, а среднопретеглената доходност е 0,49%.

Тя е доста по-ниска от доходността, постигната през май - 0,68%, което означава, че лихвата върху дълга, поет с новата емисия, е по-ниска спрямо тази през май.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 323 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,15. Близо две трети от емисията е изкупена от банките.

Правителството трябва да погаси вътрешни облигационни задължения за 1.1 млрд. лв. през септември, показват данните от месечния бюлетин на Министерството на финансите за състоянието на държавния дълг. Толкова голяма сума, възстановявана на местните институционални инвеститори в рамките на един месец, е имало единствено през декември 2014 г. Тогава правителството трябваше да върне 1.2 млрд. лв., които бяха взети лятото на същата година, за да бъде подкрепена ликвидно Първа инвестиционна банка.

Средствата, необходими за плащането на предстоящите големи задължения, ще дойдат от фискалния резерв и от планирана нова вътрешна емисия за 300 млн. лв., съобщава "Капитал Daily". Днешната емисия е част от този 300 млн. лв. дълг.