В. "Труд" съобщи в днешния си брой, че доклад на вътрешния инспекторат е разкрил, че 86 служители на ведомството са назначени незаконно, тъй като за техните длъжности не е обявяван конкурс. Работещите в Министерството на правосъдието по щатно разписание са 262-ма (188 души на служебно правоотношение и 74 на трудово). Така излиза, че една трета от чиновниците заемат постовете си незаконно, пресметна изданието.

Според чл. 10 (1) от Закона за държавния служител постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс.

От пресцентъра на правосъдното министерство потвърдили, че специална комисия преглежда всеки от случаите, за да установи защо не е обявяван конкурс.

По-късно обаче от ведомството обявиха в официално съобщение, че до момента не са установени закононарушения при назначенията на въпросните 86 служители. Съгласно разпоредбите на Закона за държавния служител се допуска назначаване без конкурс на служители в случаите на заместване на титуляр, ползващ редовен отпуск по майчинство или дългосрочен болничен лист. Законът допуска и назначаване на служители без конкурс с тристранно споразумение с друг административен орган, както и на служители на непълен работен ден до провеждането на конкурс за обявената длъжност и назначаване на титуляр, обясниха от правосъдното министерство.

Главният секретар на ведомството Елена Петкова и Янко Хаджигеоргиев, главен инспектор в Инспекторат са освободени от длъжност. Заповедта за освобождаването на Петкова е в сила от 16 април, а за Хаджигеоргиев от днес. Мотивът е - установени административни несъответствия с изискванията за заемане на длъжността.

В момента тече и проверка по отношение на шефа на дирекция "Човешки ресурси" в министерството Даниела Лазарова, която е отстранена от длъжност до приключване на проверката.