За необосновано големи бонуси на ръководството на Агенцията по вписванията съобщиха неотдавна от Министерството на правосъдието. В Министерството на финансите пък били раздадени 233 725 лева бонуси на чиновници в края на 2011 г. Министър Симеон Дянков уточни, че бонуси са раздавани през годината на екипи "за добре свършена работа в момента, в който се виждат резултатите от нея".

Днес Ваньо Шарков посочи, че в Министерството на здравеопазването и в НЗОК за 2011 г. са раздадени почти 10 млн. лева за бонуси.

Депутатът от Синята коалиция посочи, че са поискали информация от всички министерства за раздаваните в тях допълнителни възнаграждения за служителите. Той допълни, че са получили пълна информация само от Министерството на външните работи, а министерствата на здравеопазването, правосъдието и образованието са дали данни само за общите суми.

Министерствата на вътрешните работи и на земеделието не са отговорили, а други ведомства са отказали изобщо информация.

Шарков поясни, че от СДС ще изпратят отговорите на министерствата и своите въпроси на премиера, за да им отговори. Сините се интересуват защо получаваните допълнителни възнаграждения са тайна, защо бонусите се раздават всеки месец или на всяко тримесечие и дали те са антикризисна мярка.

По-късно от Министерството на здравеопазването уточниха, че през годината са раздадени 5 236 404 лв. млн. лева за допълнително материално стимулиране на 15 451 души, съобщи БГНЕС. 
Средният размер на бонусите, които е получил един служител в структурите на МЗ за една година, е 339 лв. Над 90% от тези 15 451 служители не са чиновници, а работят в Спешна помощ, Регионалните здравни инспекции, които осъществяват контрол в здравната система, както и в домовете за деца, в психиатрични болници, и в кръвните центрове.
Средната заплата на тези хора е 580 лв.