Крайният собственик на дружеството-купувач е Гинка Върбакова. 

Това заяви по БНР Милена Стоева - председател на Съвета на директорите на “Инерком-България“ - дружеството-купувач на ЧЕЗ. Тя отново подчерта, че дружеството ще получи финансиране от международна банка.

По-рано Веселин Вачков, директор на чешкото издание “Лидове новини“, заяви по националното радио, че почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Той даже назова една от офшорните фирми - “Ескорт Трейд“, като неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в “Парадайз пейпърс“.

Милена Стоева каза още, че до момента дружеството не е проверявано.

„Инерком-България“ ЕАД, което е създадено през септември миналата година специално за участие в процедурата по придобиване на акциите на дружеството от групата на „ЧЕЗ-България“, не е проверявано по повод на сключване на договора от български институции, проверяващи или контролни органи. Към настоящия момент не са ни уведомили кой започва проверка и какво иска да проверява, отбеляза тя.

Милена Стоева посочи, че не може да конкретизира клаузите на договора, защото той е строго конфиденциален.

Процедурата на самия преговорен процес преди сключването на договора за покупко-продажба на акции е водена по чешкото законодателство, по правото на чешката държава. Процедурата понастоящем след сключване на договора, получаване на разрешението от КЗК и финализирането на сделката е по българското право, обясни Стоева.

Самият договор е сключен и ще се изпълнява по английското право, т.е. ако някоя от двете страни наруши договора, тогава отговорността е по английското право, заключи тя.
 
Говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова изрази убедеността на чешката държавна компания в способността на “Инерком“ да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество.