Договорът за приватизация на електроразпределителните дружества в Западна България, подписан на 19.11.2004 г. от Агенцията за приватизация като представител на Република България и CEZ а.s., е публично оповестен от юли 2005 г. Договорът е достъпен за всички, които желаят да се запознаят с клаузите в него, на: http://www.secinfo.com/dsvrz.zFk.d.htm ( "Share Privatization Sale Agreement" ), заявиха още от ЧЕЗ.

От компанията изтъкват, че от стъпването си в България са се позиционирали като един от най-големите инвеститори в енергийния сектор. До момента ЧЕЗ е инвестирала в страната над 1,7 млрд. лева, включително над 640 млн. лева в електроразпределителната мрежа.

ЧЕЗ е и един от най-големите данъкоплатци в България. Откакто ЧЕЗ пое електроснабдяването в Западна България компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са платили на държавата данъци в размер на 429 млн. лева, включително данък печалба, местни данъци и такси, акцизи и ДДС.
През 2010 г. българската държава получи от ЧЕЗ дивидент в размер на 41 млн. лева, се казва още в изявлението.

Вчера енергийният министър Делян Добрев обяви, че в следващите дни ДКЕВР ще преценява дали нарушенията в компанията са основания за отнемане на лиценза й. Той обаче уточни, че ЧЕЗ са използвали вратичка в Закона за обществените поръчки, през която се минавало, за да се сключват договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества.

Агенцията за държавна финансова инспекция „прави всичко по силите си” за проверка на ЕРП-тата, коментира пък днес нейният директор Теменужка Петкова. Тя потвърди, че в ЧЕЗ са открити нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки.
"Не са били провеждани търгове и поръчки за възлагането на дейности. Имаме данни поне за около 500 000 лева, които са дадени от фирмата на нейни “сателити“, посредством договори за обществена поръчка за които обаче не са се проведени конкурси, както го изисква законът", обясни Петкова.

Междувременно от НАП обявиха, че започват проверки на трите електроразпределителни дружества, както и на свързаните с тях фирми. Ще бъде проверяван и бившият председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев.