По време на Часът на Земята, символично изгасяваме осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си.

Часът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

Днес хората в повече от 170 държави ще угасят осветлението за един час /от 20:30 до 21:30 часа/, за да привлекат вниманието към негативния ефект от климатичните промени.

Остава обаче да се направят много неща, за да може този важен за климата, фауната и човешкото здраве жест да има по-голям ефект в ежедневието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От историческа гледна точка, изкуственото осветление е създадено, без да се мисли за околната среда. Време е през 2017 г. нещата да се променят", изтъкват природозащитници.

Вече 80 на сто от хората на земята живеят под небе, "наводнено" с изкуствена светлина, сочат резултатите от изследване от 2016 г. Това се отнася за 99 на сто от жителите на САЩ и Западна Европа, повечето от които не могат дори да наблюдават Млечния път.

Според авторите на изследването парижанин трябва да измине 1000 км и да стигне до Корсика или Шотландия, за да гледа изпъстрено със звезди небе. Най-засегнатата държава е Сингапур, където никой не може да види тъмно небе.

И обратно, на подобна гледка могат да се наслаждават три четвърти от жителите на Чад, Централноафриканската република, Мадагаскар, а в Западна Европа - единствено живеещите в някои райони на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

"Опасяваме се, че нещата ще се влошат", увериха от международната асоциация "Тъмно небе".

"Най-трудното е да се убедят хората, че светлината не непременно е синоним на сигурност. Израстваме със страх от тъмнината. Политиците трябва да хвърлят светлина върху проблема на базата на научни познания."