Пороен дъжд, придружен с гръмотевици и силен вятър, връхлетя столицата 2-3 минути след 19.00 ч. тази вечер. Небето над София се стъмни, след което последваха гръмотевици и силен дъжд се изля от небето, съпътстван и със светкавици. Мощният вятър събори дървета и клони на няколко места в града.

Временно бе преустановено движението по трамвайни линии 3, 6, 10 и 20. На обръщалото на трамвай номер 20 край бул. „Тодор Александров” падна огромно дърво върху релсите и навеса на спирката на метрото. Паднало дърво има и на булевард „Цар Борис III”. Вятърът събори дървета и около НДК.

Вижте снимки >>>


Най-многобройни са получените сигнали от западната част на столицата - над 40.

Силна буря, придружена с проливен дъжд и силен вятър, бушува тази вечер и в Сливен. Сигнали за паднали клони и дървета в селата Самуилово, Ковачите, Кортен и Сливенски минерални бани са подадени в полицията, съобщи за Дарик дежурният в ОД на МВР Сливен. От силния вятър са съборени ел. кабели в село Самуилово.

9-10 л/кв.м е количеството на падналия дъжд, а скоростта на вятъра е 20 м/сек, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление на кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” в общинска администрация. Тя уточни, че екипи на пожарната работят по отстраняване на падналите клони и дървета и освобождаване на пътното платно. Няма подадени сигнали за наводнени мазета и приземни етажи и за населени места без ток.

Интензивен дъжд се изля за около половин час над Велико Търново. Валежът бе придружен от силен вятър, но няма сериозни поражения над общината, увери кметът Даниел Панов. Три дървета са съборени в района на Дебелец. Спасителни екипи на пожарната са изпратени да ги разчистят. Няма повишение на нивото на реките Белица и Янтра, успокои градоначалникът.

16 населени места в област Ловеч са останали без ток вследствие на поройния дъжд и гръмотевичната буря в района, съобщиха от електроразпределителното дружество. От там добавиха, че аварийните екипи в областта работят по възстановяването на електрозахранването.

Най-засегната е община Ловеч, където заради аварийно изключване на напрежението без ток е част от града, както и девет селата. В община Летница без електрозахранване са общинският център, Горско Сливово, Крушуна и Кърпачево. Без ток са и луковитските села Дерманци и Торос. От ОД на МВР в Ловеч съобщиха, че от бурята има паднали дървета в Ловеч, Тетевен и в троянското село Орешак, които се отстраняват от екипи на „Гражданска защита”.

Бурята, която се разрази и в Русе, събори множество дървета в града и извън него. Най-сериозно бе положението по пътя Русе-Бяла, където пречупени дървета са паднали на пътното платно на изхода на Русе, в района на Обретеник и Тръстеник. Те затрудниха движението на превозните средства и се наложи трафикът временно да бъде ограничен, докато се премахнат от пътя. По основните булеварди на града също се преминаваше трудно, тъй като и там бяха паднали дървета.