От Бургас е изпратена специализирана техника, която трябва да я укрепи. Обстановката в селото е изключително сериозна, съобщиха от пресслужбата на Община Камено.

В общината е обявено бедствено положение заради обилните валежи през последното денонощие.

"Дигата на река Русокастренска се къса при село Тръстиково въпреки багера на ВиК, който отиде да помага", каза зам.-кметът на Община Камено Георги Георгиев пред "Фокус".

"Хората са евакуирани, защото има опасност да се скъса дигата и от другата страна и да залее селото“, подчерта Георгиев.

По думите му към момента водата от река Русокастренска не се оттеглила. Нивото й се е повишило на места с 2 метра. В момента на терен работят екипи на пожарната, на електроразпределителното дружество, на общинската служба по безопасност, но няма достъп до селата. Пътищата са затворени.

"Пробили са пътя Бургас - Средец и оттам ще минат екипи на Горското стопанство. Нашите два багера не могат да минат. Единият проби и отиде до Ливада от Русокастро, но другият не може да излезе от Камено през Братово, за да стигне до Полски извор“, каза още Георги Георгиев.

Електричество има единствено в Камено, Вратица, Винарско, Свобода.

Трима души загинаха при наводнението в община Камено. Продължава издирването на човек от село Полски извор, съобщиха от общината.

7 каскадни язовира на територията на област Бургас са със скъсани стени, съобщи началникът на Регионален отдел "Югоизточна България" на ДАМТН Милуш Кумчев, предаде "Фокус". 4 от язовирите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в община Айтос, обясни Кумчев.

Язовирите са под 50 000 куб. м, не са включени в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна. Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение

Засегнати са 8 села, както и южните квартали на Бургас.

64 пожарникари участват в спасителните действия, съобщи МВР.

По неофициална информация 90 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд от 2.00 до 4.00 часа през нощта.

Кметът на село Трояново Андон Николов потвърди информацията за скъсана стена на местния язовир.

"Има един скъсан язовир, който е под Трояново, долу. Той не засяга Трояново, но има много вода - 170 литра вода има паднала горе-долу. Тази вода идва от гората, от горския масив, горе по склоновете. Има наводнени около 12 къщи", каза кметът.

Премиерът Бойко Борисов увери, че се предприемат всички мерки за овладяване на ситуацията. Тежки машини на АПИ пътуват към най-засегнатите райони.

"Най-тежка е ситуацията в три села – Полски извор, Черни връх и Равнец", каза областният управител Вълчо Чолаков.

Нараства броя на жертви на пороя >>>

"Имаме три жертви, за съжаление, две в Полски извор и една в Равнец. Към настоящия момент нямаме информация за самоличността. На много места пътната настилка е повредена. Има автомобили, които са били отнесени от водната стихия, но за хората вътре получихме информация, че са спасени, евакуирани са. Всички язовири проверяваме – язовирите около Троян – частни и други, тези, които са над Равнец, каскадния язовир", каза Чалаков.

7 каскадни язовира на територията на областта са със скъсани стени, а шест са свлачища от кал по магистрала „Тракия“ на територията на областта.

Затворени за движение са пътят за село Извор поради преливане на реката, както и пътят кв. Долно Езерово - село Братово.

В 2.00 часа вода е заляла къщи и дворове, както в Равнец, така и в Полски извор, разказаха жители на двете села, цитирани от БНР.

"Още от 2.00 часа започна наводнението. Толкова много вода досега аз поне не знам да се е изливала така наведнъж. От 2.30 часа сме на крак, без ток, в страх… Нещо се е скъсало, някакъв язовир. Приижда отнякъде вода по нивите и не можем да разберем откъде е", разказват още местните.

Пътят Бургас – Средец е затворен заради разрушен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до много от населените места е затруднен. В трите най-пострадали селища водата е започнала да се оттича, каза още областният управител Вълчо Чолаков.

Затворен е пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово.

Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото.