Ядем вносни пържоли, но 100% българско пилешко

stat
16:26  |  11 ноември 2017 | Общество / Редактор Димитър Михайлов /  
За 2016 г. вносът на месо у нас е възлизал на около 109 хил. т. За 2016 г. вносът на месо у нас е възлизал на около 109 хил. т.
Сн.: Shutterstock

От всеки три свински пържоли две са френски, полски или германски. Затова пък пилешкото си е нашенско.
Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния, Холандия.

Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление.

Така от всеки три пържоли две са вносни, а една е българско производство. Това показват данни на земеделското министерство, браншовите организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша.

Прогнозите на САРА са, че вносът през следващите 5 години ще е над 115 хил. тона.

За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.



Последно в Общество


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.