Това съобщи агенция ДПА, като се позова на проектодекларация на ЕС във връзка с утрешната Среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Люксембург, съобщи БТА.

Министрите ще признаят, че граничният контрол на България и Румъния отговаря на шенгенските стандарти, но няма да определят дата за тяхното влизане в Шенгенското пространство, посочва агенцията. Министрите "ще се върнат към този въпрос възможно най-скоро и най-късно през септември 2011 г. с цел да вземат решение", заяви неназован дипломат от ЕС, четейки проектодекларацията за утрешната среща.

В сряда Европейският парламент прие с 487 гласа "за", 77 "против" и 29 "въздържал се" резолюция, с която подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Двете страни са отговорили на необходимите технически и законови критерии за влизане в Шенген и тяхното присъединяване не трябва да бъде отлагано, беше посланието към Съвета на повечето депутати по време на дебата във вторник вечер. С това процедурата в ЕП по въпроса бе изчерпана.

Според ДПА няколко страни от ЕС - Германия, Франция, Холандия, Швеция, Финландия и Белгия, искат да изчакат годишния доклад на Европейската комисия за усилията в борбата с корупцията, който ще бъде оповестен през юли. "Ако докладът потвърди положителното развитие ...страните членки ще бъдат по-благоприятно настроени към започването на процес, водещ до премахване на вътрешните граници", заяви дипломатът.

Друг източник от ЕС каза, че дори през септември България и Румъния да получат зелена светлина, присъединяването вероятно няма да бъде завършено преди "пролетта на 2012 г.".

Колебанията за членството на България и Румъния идват на фона на нарасналото напрежение сред сегашните 25 членки на Шенген заради наплива на мигранти след вълненията в Северна Африка и Близкия изток, отбелязва агенцията.