Въпросът беше поставен на днешната среща на Съвета по външни работи в Брюксел, където се обсъжда проектът за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение със северноамериканската страна, предаде БНР.

То е в напреднала фаза и очаква подпис през октомври. За да влезе в сила обаче, трябва всички 28 парламента на държавите в ЕС да го одобрят.

Причината за българското предупреждение е отказът на Канада да премахне визите за български граждани, както го е направила за останалите страни от Съюза.

Канада не споделя гледната точка на ЕС относно визовата реципрочност, заяви преди месец министърът на имиграцията Джон Маккалъм. А неговото ведомство същевременно даде да се разбере, че спрямо българи и румънци изискването за визи засега остава в сила.

ЕК даде 2-годишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече.

Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев уточни, че Комисията трябваше да наложи визи за Канада като държава, която не е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. За момента комисията не е взела такова решение.

Нашият представител уточни, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент за решаване на въпроса с отмяната на визите за българските граждани.

"Ако за българските граждани и за българският бизнес остане изискването за канадски визи те не биха могли да се възползват от предимството на това споразумение. Споразумението няма да се ратифицира за един ден или за два дни, то е процес, който ще продължи две, три години. В рамките на този срок ние трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпросът за свалянето на визите за български и румънски граждани", изтъкна Димитър Цанчев.

В отговор на въпрос Цанчев поясни, че нашата страна изпълнява изискванията за отпадането на канадските визи. Има един критерий, по който все още има какво да се направи от наша страна, но той е свързан с административни решения на канадските власти - процентът на отказ (за издаване на визи - бел. БТА.).

Там формално има нещо, което може да бъде поставено като контрааргумент към българската страна, но решаването на този въпрос в крайна сметка е политическо решение на канадското правителство, добави посланикът.

Той допълни, че начинът, по който се разглеждат въпросите за отпадането на канадските и на американските визи за българите, е съвсем различен, защото в Канада това се решава от администрацията, а в САЩ зависи от Конгреса и администрацията не може да влияе толкова пряко за взимането на това решение.

Румъния също заплаши да блокира сделката заради липсата на реципрочност във визовия режим.

Взаимното отваряне на пазарите на ЕС и Канада за търговия ще донесе според Брюксел големи икономически ползи.