Тогава римски медии обявиха Пловдив за града с най-замърсен въздух в ЕС, като се позоваваха на данни на Италианския национален статистически институт (ИСТАТ). По молба на експерти от градската управа в Пловдив, кореспондентът на БТА в Рим издирил пълния текст на доклада на ИСТАТ и придружаващите го таблици. Документът е озаглавен "Качество на въздуха в европейските градове за периода 2004-2008 година" и от него се оказва, че Пловдив е на седмо място.

Данните са за 221 града от 25 страни от ЕС, без Кипър и Малта. Класацията е по градове и държави в четири раздела. Първият раздел е базиран на общ показател, който е наречен "брой пъти превишение на предвиденото от закона ниво на замърсители". Останалите три раздела са посветени на замърсяване с РМ-10 (твърди микрочастици с диаметър по-малък от 10 микрона, които проникват в горните дихателни пътища), с озон и с азотен двуокис.

"ИСТАТ представя резултатите от анализа на качеството на въздуха в европейските градове, отнасящ се за периода 2004-2008 година, извлечени от базата данни AirBase на Европейската агенция по околната среда (ЕЕА). Елементарните данни, изхождащи от замерванията в градска среда, са синтезирани в единен показател, дефиниран като среден брой на превишаванията на лимитираните от закона концентрации," гласи встъплението към доклада на ИСТАТ.

По-нататък обаче е предложена класация само за 2008 г., докато и в заглавието, и в текста изрично е упоменато, че изследването е за петгодишен период. Цялостната картина има в таблиците, които не са поместени в текста на доклада.

"През 2008 година, в класацията на първите 30 града с най-ниско ниво на качеството на въздуха, на първо място се нарежда българският град Пловдив, следван от Торино, Бреша, Милано и София," пише ИСТАТ и това твърдение веднага бе изведено в заглавията на медиите.

Съвсем друга обаче е картината, която дават обобщените данни за периода 2004-2008 година. На първо място е Торино със средно 2,80 пъти надвишено ниво на замърсители. Втори е Милано с 2,36. Следват още три италиански града - Бреша, Падуа и Новара, както и испанският Торехон де Ардос. Пловдив е на седмо място с 2,06. В първата десятка са още три италиански града - Парма, Пескара и Модена, които имат съответно 1,98, 1,90 и 1,88. София е извън десятката с показател 1,62.

В класирането по държави обаче с най-замърсен въздух за петгодишния период България остава на първо място с 1,56, докато Италия се изкачва от трето на второ място само на две стотни с 1,54. Гърция слиза от второ на пето място с 1,24 в сравнение с 2008 година. Трета е Румъния с 1,46, следвана от Словения с 1,34.

Обобщените данни за целия период нареждат Пловдив на първо място само по един отрицателен показател - РМ-10. В града на тепетата са регистрирани средно 171,30 дни с повишено ниво на този замърсител. Следва Краков със 151,50 дни, Торино - 150,30, Милано - 133,90. София е на пета позиция със 133,22 дни. Русе е най-чистият от озоново замърсяване град за 2008 година с нулев показател.