В списъка за 2008 година на 30-те европейски града с най-нискокачествен въздух 17 са италиански, като на първо място обаче се нарежда българският град Пловдив. Той е следван от Торино, Бреша, Милано и София.
Това съобщиха римски медии, които цитираха Италианския национален статистически институт (ИСТАТ), предаде БТА.

Дойче веле уточнява, че данните са от проучване на Европейската агенция за околна среда, откъдето уточняват, че изследване е проведено в 211 европейски градове в продължение на 4 години.

В подреждането на 30-те града с най-чист въздух предимството е на Северна Европа, начело с естонския град Талин, шведските - Стокхолм, Лунд и Малмьо, и германския - Рощок, се посочва в информациите.

Данните показват, че концентрацията на замърсители във въздуха на Пловдив надхвърля средно 2,6 пъти допустимите от закона нива.
Освен това Пловдив е на първо място и по друг отрицателен показател - броя на дните, в които е надхвърлено допустимото ниво на РМ-10 (твърди микрочастици с диаметър по-малък от 10 микрона, които проникват в горните дихателни пътища). През 2008 година в града на тепетата са регистрирани 208 дни с наднормено ниво на РМ-10.

В класацията на страните от ЕС, съобразена с броя на населението, България е с най-лош синтезиран индекс на качеството на въздуха, който надхвърля 2 пъти законосъобразните параметри. Следва Гърция с 1,5 пъти, Италия - 1,4 и Румъния - 1,1. С най-добри показатели са Естония, Швеция, Финландия и Дания.