Според икономистите не е ясно какво ще се прави при евентуален растеж от под един процент, тъй като бюджетът е разчетен за по-голям растеж. Те поискаха да се публикува план за действия при растеж от под един процент.

Общо три млрд лв. трябва да бъдат платени в следващите 8-9 месеца от Министерството на финансите по дългови плащания за облигации и дефицит. Според икономистите половината от планирания дефицит за годината вече е изпълнен през първите два месеца, но това се дължи на сезонността на плащанията. Въпреки това е възможно надхвърлянето на планирания дефицит за тази година. Риск има и от изпълнението на "предизборните обещания" още от тази година.

По думите на Десислава Николова започналата рецесия в ЕС се отразява на българския износ и индустрията у нас. Според Лъчезар Богданов българското правителство трябва много бързо да премине на балансиран бюджет. Дълг може да се плаща с парите от приватизация и с излишъци, а не с нови задължения, посочи още той. Богданов заяви, че България системно е най-долу в класацията по време за разрешаване на търговски спорове.

Фискалният резерв на страната ни е 4,5 млрд. лв. и ако "Сребърният фонд" бъде изведен от него, той ще се снижи до 2-2,5 млрд. лв. фискален резерв, посочи Георги Ангелов от "Отворено общество" по време на дискусия. Ако се реализира идеята за изкарването на "Сребърния фонд" България ще е с най-ниския фискален резерв сред страните на Европейския съюз. Икономистът поиска да има публичен регистър на държавните компании, за да е ясно какви са натрупаните задължения. Той посочи, че по данни от края на януари държавният дълг е 11,68 млрд. лв., от които 4,92 млрд. лева е вътрешния дълг.

По думите му други 10,3 млрд. лв. необслужени задължения са далеч от фокуса, но те също имат значение - държавните необслужени задължения са 7,2 млрд. лв., общинските - 0,94 млрд лв., а на финансовите институции - близо 2,2 млрд. лв. Според официални данни от третото тримесечие на миналата година необслужени задължения за над 2 млрд. лв. има "НЕК" ЕАД, следват БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток-2", "Топлофикация-София". Пасиви за над 0,94 млрд. лв. има "Общинска банка", както и за 1,2 млрд лв. - Банката за развитие.