До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване", Това заяви Цветан Василев, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер на КТБ, пред "Капитал".

"Българска телекомуникационна компания" АД ("БТК") е получила уведомление от the Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на Главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания-майка, и относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори, съобщава БТК през сайта на фондовата борса.

Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да започне по-късно този месец. Съгласно предложенията за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие. Миноритарен дял от БТК ще остане за старшите обезпечени кредитори. Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си в БТК срещу обща сума от 617 млн. евро, пише в съобщението.

Ефективната цена на акция на придобиването се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция.

В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.

В момента мажоритарен собственик на БТК е "НЕФ Телеком България" ООД, припомня БТА. Приключването на сделката е под определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи. След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.  Преди пет години БТК беше продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция.

През пролетта инвестиционното дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Външно-търговска банка" заедно с българската "Корпоративна търговска банка" подадоха съвместна оферта за покупката на телекомуникационната компания. Кандидат за БТК беше и турската държавна компания "Тюрксел". Говореше се, че тя е 850 млн. евро. Оферти бяха подали още представител на бившия собственик на телекома, исландеца Тор Бьорголфсон, в партньорство с гръцкия инвеститор Панос Германос, както и спански фонд от групата Pamplona.