На пресконференция заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков обяви, че са поискали тази среща със Сотир Цацаров, за да му предоставят онези сигнали, които са подали в парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, но не са били разгледани, предаде БТА.
Вчера НС беше разпуснато.

В кръга сигнали влиза осуетяването на проверката по случая с Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Както е известно, през 2011 г. в медиите бе изнесено СРС, от което става ясно, че премиерът по това време Боѝко Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да не "закача" пивоварната на покойния вече бизнесмен.

Преди дни главният прокурор вече обяви, че се проверява правомерно ли е било спряно досъдебното производство по случая, което бе образувано за изнасяне на класифицирана информация. То е спряно, защото извършителят не е установен, но ако се намерят основания, ще бъде възобновено дори и за други престъпления, като например търговия с влияние, заяви тогава Цацаров.

Петър Курумбашев обаче заяви, че в случая с Мишо Бирата изобщо не става дума дали е изтекла или не класифицирана информация, а за това, че бившият премиер се обажда на директора на митниците и му нарежда да прекрати акция в една алкохолна фабрика.
"Хубаво е прокуратурата да се съсредоточи около признанията на Бойко Борисов пред двама блогъри, преди около 6 месеца, че такъв разговор действително се е състоял, вместо да проверяват дали изтеклата информация е класифицирана или не е", отбеляза Курумбашев, цитиран от "Правен свят".

Социалистите са предали на главния прокурор и сигнали за търгове за гори, незаконни действия с плажни ивици и дюни, унищожаване на напоителни системи, сигнали, свързани с транспорта в Столичната община, уточни Миков. По думите му са срещнали разбиране от страна на главния прокурор, който е поел ангажимент в разумен срок да се извърши проверка по тези сигнали.

На срещата е обсъдено и прилагането на СРС във връзка с изборите, каза още Миков и подчерта, че прокуратурата е призвана да контролира стриктно прилагането на СРС само за разкриване и доказване на престъпления, особено по време на изборите.

"Знаете, че бяхме категорично против използването на СРС по време на изборния процес, не минаха и настояванията ни да има съдебен контрол върху тях. На практика СРС се използват фактически безконтролно. Такова е усещането на гражданите, може би, такава е и истината", добави Мая Манолова, цитирана от БГНЕС.
По думите й буди сериозни опасения как ще бъдат прилагани новите изисквания за използване на СРС от новия Изборен кодекс, с оглед да не бъдат насочвани неправомерно срещу политическите опоненти от страна на бившата управляваща партия.

Миков добави, че главният прокурор им е съобщил, че се подготвя методическо указание в тази посока.

"Трябва да се предотврати оттук нататък използването на държавата като мутра. Какво означава да струпаш 100 полицейски коли във втория ден на изборите в едно малко балканско градче, какво означава в редица български общини да открият кметовете стая на проверяващия и да влизат 7 институции едновременно на проверка. Този начин за ползване на държавата трябва да бъде прекратен", коментира пък Петър Курумбашев.
Той припомнил на главния прокурор за един видеоклип, в който сегашният кмет на Пловдив Иван Тотев в позицията си на кандидат за поста се изказваше по повод сполучливата работа на ГЕРБ в ромския квартал Столипиново.

Междувременно лидерът на БСП се срещна с премиера Марин Райков и постави пред него притесненията си, че близки до Цветан Цветанов висши служители на МВР ще попречат изборите да бъдат честни.

Гореща тема - Политическата криза 2013 - изпрати мнение или предложи идея за промяна