Обвинението твърдеше, че ексминистърът съзнателно е сключил неизгодни сделки с "Рош България" ЕООД за доставка на "Тамифлу", с което е нанесъл вреда на министерството в размер на 2 454 319,20 лева.

На 29 март т.г. Софийският градски съд оправда изцяло Божидар Нанев и Димитринка Николова - бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ, за сключването на двете неизгодни сделки.

От събраните по делото доказателства не се доказва неизгодният характер на сключените сделки по доставка на лекарствения препарат - а именно цена, срок на доставка и липса на разфасовки за различните възрастови групи, написаха магистратите в мотивите си, които бяха 29 страници.

Оправдателната присъда бе протестирана от прокуратурата, но сега Софийският апелативен съд потвърди решението на първата инстанция.

Магистратите са на мнение, че усилията на Нанев са били насочени към осигуряване на безспорно необходими ваксини и антивирусни препарати в значително затруднен и изискващ адекватно решение на пандемичната ситуация момент.

Пред Апелативния съд не са представени и нови обстоятелства, които да очертаят нова фактическа картина на разследваните събития и да наложат друга правна оценка.

Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.