Такива са резултатите от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна.

Основните изводи в него са:

- Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации.

- Изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава.

- Продължава положителната тенденция в доверието към Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки.

- Инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните.

От днешна гледна точка 6 формации са над 4%. Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Данните не са прогноза за изборен резултат, а само отражение на декларативните нагласи, уточняват социолозите, коментират социолозите.

Само преди дни обаче колегите им от "Алфа Рисърч" излязоха с други данни, според които ГЕРБ събира 32,6% доверие, а БСП – 28,8 на сто. И други агенции досега не се отчитали преднина за социалистическата партия, която преди президентските избори дори изоставаше много пред партията на Бойко Борисов.

Според резултатите от допитването на "Галъп" в НС ще влязат още Обединените патриоти (11,9%), ДПС (8,2%), "Воля" на Марешки (7,7%), а със сериозни изгледи да мине бариерата е Реформаторският блок (4,3%).

Сред останалите формации личат „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ - "Нова Република" (1,6%).

Около 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като БДЦ, както и ДОСТ.

По около и под 1% остават „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“ и др.

79% в сондажа казват, че ще гласуват - това се равнява на около 4.3 млн души или към 63%. 1,9% заявяват, че биха гласували с "Не подкрепям никого".

Радев оглави убедително личните рейтинги

Продължава възходът на онези, които спечелиха най-много в президентските избори, показват още данните от изследването на "Галъп".

Президентът Румен Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие (41,7%), а в "пакет" зад него са лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (26,1%), председателят на БСП Корнелия Нинова (24,9%) и бившият премиер Бойк Борисов (24,6%). Забележимо е и присъствието на бизнесмена Веселин Марешки (18,4% доверие).

Каракачанов на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г. Сериозен е и ръстът при Нинова. Загубата в президентските избори обаче очевидно води до негативна тенденция при  Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт, уточняват социолозите.