Това съобщиха лидерът на левицата Сергей Станишев и заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след консултации между двете парламентарни групи днес, предаде БТА.

Станишев обясни, че целта на вота на недоверие трябва да бъде предсрочни парламентарни избори. По мнението му това правителство е изчерпано.
"Има два варианта - или внасяне на вот по секторна политика и след това за цялостната политика, или директно да внесем вот за цялостна политика", поясни той. Двете групи ще анализират тези възможности и ще вземат решение. Бившият премиер обаче смята, че е по-добре първо да се внесе вот по определена тема, а най-актуалната, според него, е провалът на антикризисните политики.

Няма спор между ДПС и левицата за темата и необходимостта от вот на недоверие, заяви и Местан. По думите му и двете парламентарни групи споделят тезата, че властта отдавна е заслужила вот на недоверие за цялостната политика. Той обясни, че е възможен вариант, при който първо да се акцентира върху един тематичен вот през юни, а през юли, ако има необходимост, и втори - за цялостна политика.

Местан очаква разговорите да приключат към средата на следващата седмица. До края на тази седмица се очакват и консултации със Синята коалиция, макар че от ДСБ заявиха, че няма да участват в преговори, а направо ще гласуват "за", ако са съгласни с темата, определена от БСП и ДПС.

ДПС смята, че избори "3 в1" не са само възможност, но и крайна необходимост за страната, заяви още Лютви Местан и декларира, че движението е готово за такъв вот.
"Очакваме от ГЕРБ да се определят - смятат ли за необходимост парламентарни избори заедно с местния и президентски вот наесен. Ако е така - тогава вотът на недоверие е добра възможност да се върви към тази процедура и е достатъчно навреме", каза още той и отбеляза, че от днес никой вече не може да използва избори "3 в 1" като плашило за опозицията.

Реакцията на ГЕРБ
С внасянето на вот на недоверие БСП и ДПС се стремят да си повишат рейтинга преди избори, коментира по-късно пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той подчерта, че партията му не се притеснява от предсрочни избори.
"Единственото, което ни притеснява, е, че президентът Георги Първанов ще трябва да назначава служебно правителство. Няма да позволим служебно правителство в такъв момент", категоричен бе Велчев. Според него засега няма опасност от нестабилност на кабинета, т. е. от липса на подкрепа в парламента.

"Явна е амнезията на ДПС и БСП за собствените им провали през предишния мандат - за многото корупционни схеми и спрени проекти. ДПС, ако може, всяка седмица ще иска вот на недоверие на което и да е правителство, ако те не участват в него", посочи оше председателят на ПГ на ГЕРБ.

Самият Бойко Борисов, който пръв не изключи този вариант, заяви преди дни, че засега не вижда смисъл от предслочен вот, но увери, че ако през септември управлението не е достатъчно стабилно, сам ще го предложи.

Последна актуализация в 15,50 ч.