Началото бе поставено днес с предоставяне на мощите на Свети Климент Охридски в НИМ. Частицата, която досега е съхранявана от Видинската митрополия, беше предадена от величкия епископ Сионий на министъра на културата Вежди Рашидов и директора на музея проф. Божидар Димитров.

Параклисът ще бъде посветен на Светите Седмочисленици и ще бъде построен на място в двора на  музея, в който постепенно да бъдат събрани останалите мощи, съобщи БТА.
"За мое голямо изумление се оказа, че там вече е имало параклис. Тук е бил един от параклисите на село Бояна. Така че си мисля, че няма няма нищо случайно в този живот", изтъкна Димитров, цитиран от Дарик радио.

Мощи на другите светци се намират в съседни държави и по думите на професора събирането и излагането им в параклиса е осъществима цел. Светият синод ще преговаря с духовенството в Италия, Албания, Словения и Македония за дарения.

Мощи на Свети Кирил се пазят в базиликата "Сан Клементе" в Рим. На св. Горазд и св. Ангеларий - в църквата в албанския град Берат, на св. Наум - в едноименния манастир край Охрид. Мощи на св. Методий са открити в Словакия в градчето Никулчице, но още се водят спорове дали са автентични. Българската държава ги признава, тъй като всяка година на 24 май праща делегация до мястото, обясни Димитров, цитиран от "Стандарт нюз".

Директорът на НИМ посочи, че за построяването на параклиса ще разчита на дарения, като по думите му са необходими около 100-150 хиляди лева.

Димитров добави, че е било решено мощите на Св. Климент Охридски да бъдат предадени на премиера Бойко Борисов, който се очаква да ги разгледа по-късно. До построяването на параклиса мощите ще бъдат изложени в музея.

Мощите на Св. Климент са личен дар от епископ Сионий. Като млад монах той ги получил от монасите на манастира "Света Богородица" близо до гръцкия град Верия. През годините ревностно ги съхранявал и както самият той призна, неговото служение в църквата е тясно свързано с делото на Св. Климент Охридски, предаде БНТ.

Величкият епископ заяви, че предава частиците с чистото съзнание, че те ще бъдат положени за поклонение на верните християни и за едно свидетелство и единство за целокупния българския народ в Мизия, Тракия и Македония, Поморавието и Добруджа.

"Предайте на Бойко Борисов, нашия министър-председател, тази велика реликва с пожелания Бог да благославя неговото трудолюбие, неговата голяма грижа и всеотдайност за устройството на България и за благословени дни за прослава на отечеството ни и светата ни православна вяра", заяви още Сионий.

Миналата година в Созопол бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, които и оглавиха класацията "Чудесата на България".