Това заяви в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че не приема, че има опасност на много пациенти да бъде отказано лечение заради свитите бюджети на болниците.
„Първо, до този момент не само че няма отказ, а ние лекуваме повече хора, отколкото във всички предишни години. Аз разговарях с доста от шефовете на големите болници и виждате, че те си мъчат”, каза Борисов.

По думите му до 10 дни службите ще са готови с разследване как e ставало източването на парите за здраве.
„Това, което работим с колегите, е да докажем как капка по капка вир става. Ще покажем някои такива случаи. Те са фрапантни. От 1 януари, когато стартираме и електронната карта, когато стартираме и здравната карта, мисля, че ще се дисциплинират и болниците и в същото време най-вече пациентите ще разберат разликата”, заяви премиерът.

Той каза, че ще помоли здравния министър да преразгледа отстраняването от поста на шефа на спешното отделение на ИСУЛ Владимир Атанасов. Преди дни той беше наказан за това, че нарече служителите на здравното министерство „олигофрени”.
„Не би трябвало за подобно изказване. Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването. И съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин”, каза още министър-председателят.

Острият език засега няма да струва поста и на министъра без портфейл Божидар Димитров. През лятото Димитров нарече колегите си „шибан народ”, а лидера на СДС Мартин Димитров „лилипут”.
На въпрос дали е извикал Божидар Димитров да обясни какво е имал предвид, Бойко Борисов отговори: „Не, не съм го викал, защото съм му сърдит още. И няма повече да търпя подобно нещо. Изхождам от това, че той е и депутат, избран, и се надявам да си е взел поуката и на Мартин Димитров му се извинявам за това, че той по такъв начин се изрази за него”.

Премиерът обясни, че отсъствието му от първото парламентарно заседание е знак.
Просто за мен не е нов сезонът. Ние не сме спрели да работим и през август, и през юли, за да го имаме за нов политически сезон. Аз разбрах, че са се върнали някои от политическите лидери от отпуска. Бързаха вчера да се изкажат по дадена тема, само и само да ги забележат, че са се върнали”, посочи Борисов.

Той се съгласи, че есента ще бъде решаваща за икономическия му екип, но нарече нагли предсказанията на Иван Костов и лидера на БСП Сергей Станишев.
„Бил казал, че сме „мрънкащо правителство” (Станишев). Явно пак са му казали да се прави на мъж, защото толкова много проблеми решихме само сега и им напомням, че на тях им спряха всички фондове, докато за нас казват, че трябва да ни се помогне да усвоим максимум повече”, изтъкна премиерът.