През миналата година хоспитализациите са нараснали с 470 хиляди спрямо 2006 г. Този ръст, според правителството, е основната причина за недостига на средства в здравеопазването, отчитат от Националната здравноосигурителна каса.

В началото на август премиерът Борисов обяви, че с близо половин милион са повече болните тази година.
"Натъкваме се на такива случаи, които сме платили с 45 % повече, отколкото миналата година", каза той, като според него едва ли тези болници ще излязат на протест.

През юни управителят на Здравната каса д-р Нели Нешева възложи на експерти от институцията да изготвят анализ на причините за постоянно нарастващия брой хоспитализации, които се отчитат по клинични пътеки. Ако през 2006 г. Касата е заплатила за 1 300 226, то през 2009 г. те са били 1 769 594. Броят им се е увеличавал постепенно без основателна причина, като през 2007 г. са били 1 553 204, а през 2008 г. - 1 634 399.

Едновременно с това се наблюдава и увеличение на лечебните заведения за болнична помощ, сключили договори по клинични пътеки. През 2006 г . договор с НЗОК са имали 325 лечебни заведения, а през 2009 г. те са станали 360. Основният извод е, че механизмът за финансиране "за случай” съдържа прекалено голям стимул за изпълнителите и на тази основа се е утвърдила тенденция на нарастване на хоспитализациите.
Личните лекари не се стремят да разрешат медицинските проблеми на пациентите в доболничната помощ, а ги насочват директно в болниците, показва още анализът на Здравната каса.

Проверки са установили, че хронично болни са лекувани многократно в болница, без да им е направено каквото и да е изследване в доболничната помощ.

Друг основен извод е липсата на стратегическо планиране в системата на здравеопазване, част от което е постоянното разкриване на нови лечебни заведения. Наскоро здравният министър Анна-Мария Борисова също поиска контрол върху новите болници.

Междувременно парламентът днес отхвърли искането на БСП да бъде създаде анкетна комисия, която да провери бюджета на НЗОК.  От левицата искаха комисията да разследва как се събират парите в касата, за какво се харчат и къде са парите от резерва. 
"Обръщаме се, настояваме и ще ангажираме отговорността и на главния прокурор с този въпрос, нещо, което е направил и Лекарския съюз", заяви  Михаил Миков.

Преди дни стана ясно, че резервът на Здравната каса остава неразблокиран.

Вчера пък от правителството увериха лекарите, че ще осигурят не по-малко пари за здраве от миналата година, като по този начин премиерът Бойко Борисов за пореден път спря ефективни протести в системата.

Вижте видео от изявлението на Миков