Пред журналисти в новата спортна зала „Арена Армеец" той изрази надежда, че рафинерията ще подходи отговорно, специално относно авиогоривото.

По-рано на пресконференция директорът на "Лукойл България" Валентин Златев припомни, че бургаската рафинерия е единственият производител на авиогориво на Балканите и добави, че България има запаси с такова гориво за 2 дни.

„С другите продукти, мисля че ще се оправим. Рано или късно те пак ще си имат лиценз, това е най-голямото българско предприятие и се надявам те да не тръгнат на война с държавата", каза министър-председателят, цитиран от КРОСС.

„Не ние сме виновни, че прилагаме закона. Виновни са те, че не спазват сроковете, които сме им дали", допълни той.
Аз съм приятел с Валентин Златев, но много пъти съм казвал, че откакто съм премиер нямам приятели. Законът е над всички, държавата е най-големият приоритет", посочи премиерът.

Борисов коментира, че на „Лукойл" е дадено време да направят доклад докъде са стигнали с инсталирането на контролно измервателните уреди, заради липсата на които Агенция "Митници" отне разрешителното на рафинерията да оперират данъчните й складове.
От компанията обаче не са предоставили доклад, оказало се, че дори не са започнали процедурата.

Рафинерията има право да си обжалва, каза Борисов. По-рано днес Златев не изключи да се стигне до съд.

Премиерът се надявал „Лукойл" да кажат за какво не им е стигнало времето.
"Да кажат: „ето тук сме доставили това, поръчали сме в тази компания да ни произведат датчици, ето ви договора, ще пристигнат примерно на 10 септември, имаме един месец технологичен срок и тогава ще са готови. И аз пак питам, защо след като сме приложили закона, ни се налага да правим коментари, сякаш в България някой има свещени крави", коментира той.

„Можем да приемем, че има някакъв технологичен срок, но да ни се отговаря „ние тепърва ще мислим как да ги слагаме", нито е коректно, нито е правилно, нито бих позволил някой от колегите да прави компромиси", заяви Борисов. 

По думите му това било прилагане на закона, а не някаква битка и се учудвал как Иван Костов и Мартин Димитров един ден искали да свалят правителството, а на другия го подкрепят.
"Станишев вместо да си поръси главата с пепел за пропуснатите ползи за държавата за толкова много години, сега когато прилагаме закона започва пак с неговите театралничества", каза още министър-председателят.

Визирайки лидера на левицата и тройната коалиция той добави: „Това е разликата между нас и тях - приятелството си е едно. Там където започва, държавата, законът и принципът, е съвсем друго".