"Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия", каза Костов на брифинг по повод увеличаната с 16% цена на тока за фирмите, предаде БГНЕС. 
"Има причина НЕК да е в това състояние - три години премиерът и кабинетът му се опитват да прикрият злоупотребите на предишните правителства и това, че не спряха проекта "Белене", добави той.

"Какво предлагаме от ДСБ - ДКЕВР да престане да бъде на подчинение на премиера, защото директно обслужва неговите и на неговите приятели монополисти интересите. Идеята да се наблюдава ДКЕВР от НС е опит за отклоняване на вниманието. В момента тази комисия и другата - за защита на конкуренцията, водят политика изцяло в услуга на монополите", категоричен бе Костов.

От синдиката "Подкрепа" и партия "Атака" вече поискаха оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, но той заяви, че не вижда причини за това.

Трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на енергия, защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена и оставят да нарастват вътрешните им загуби, смята още Костов. Трябва да бъде закрит и БЕХ, а НЕК да бъде накарана да намали загубите в преносната мрежа, които търпи в момента, добави той.

По думите трябва да има и енергийна борса, където да се продава и купува електроенергия в зависимост от условията, на които продават централите.
Според Костов друг важен елемент за обуздаване на монополните злоупотреби е да се извадят на светло дяловете на дружествата, които владеят повече от 5% на пазара. Този комплект от мерки могат да тласнат нещата в положителна посока, смята той.

"Правителството на Борисов е субсидирало фирми на Христо Ковачки като "Брикел" и други, което също влияе на цената на ел. енергията", напомни съпредседателят на Синята коалиция.

Премиерът, по думите му, се опитва "безочливо да поддържа тезата за Марица-Изток 1,3 и договорите за тях", цитира го БТА. Борисов заяви, че Костов е продал централите и е задължил държавата 15 г. да плаща високата цена на тока. От ДСБ обаче вече отговориха, че такива документи са подписвани от следващите правителства.

Опитват се да се намерят най-различни аргументи за оправдаване покачване на цената на електроенергията само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3", коментира по-късно министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той уточни, че дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи са подписани на 13 юни 2001 година, сряда, четири дни преди парламентарните избори на церемония в Министерски съвет в присъствието на премиера по онова време Иван Костов.

"Към двата договора има финансови модели за това как се изчислява цената на електроенергията. Договорите са за 15 години и влизат в сила в момента, в който централите заработят. "Марица изток 1" заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. До 2027 година ще плащаме над 100 лева за електроенергия от тази централа", каза още министърът.
"Точно този договор е сключен с офшорна компания "3C Limited". Другият дългосрочен договор е до 2024 година. В договорите няма нито една клауза, която да защита интересите на държавата", добави Добрев.

Договорът за рехабилитация на блокове в ТЕЦ "Марица-изток 3" и за изграждане на два нови блока в ТЕЦ "Марица-изток 1" наистина са сключени през юни 2001 година, но цените за двете централи са определени от регулатора по време на управлението на НДСВ, заявиха в отговор от синята партия.
Договорът за изкупуване на електроенергията, добивана в "AES Гълъбово", е от 4 юли 2005 с цена от 12,4 стотинки на киловатчас. Договорът с италианската компания "Енел", която купи ТЕЦ "Марица-изток 3", а после препродаде централата на американската "Контур Глобал", е сключен на 4 март 2002 година с цена от 8,55 стотинки за киловатчас.