КНСБ и "Подкрепа" обявиха в понеделник, че напускат Тристранния съвет за национално сътрудничество заради намерението на финансовия министър Симеон Дянков да повиши пенсионната възраст с една година още от януари догодина. Заради изненадващото намерение синдикатите вицепремиерът да се оттегли като ръководител на тристранката и настояха да водят диалог директно с премиера.

Вчера премиерът заяви, че Дянков е сгрешил, като е избързал с представянето на пенсионната реформа, макар по същество да е прав за исканите промени.
Днес след правителственото заседание Борисов се срещна с представители на синдикатите, както заради споровете около пенсионната реформа, така и заради обявената за утре стачка на БДЖ.

След срещата Тотю Младенов, който също участваше в нея, заяви, че е оптимист за социалния диалог заради разговорите с министър-председателя, съобщи "Фокус". Самият Младенов получи от Борисов последно предупреждение за уволнение, ако не успее да убеди синдикатите, че не трябва да има стачки. Министърът заяви, че е готов да подаде оставка, но смята, че е безотговорно да го прави в момента.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че начинът, по който може да бъде възстановен социалният диалог, е бил основната тема на срещата с премиера.
Няма да приемем по никакъв начин увеличение на пенсионната възраст от догодина. Има други идеи и предложения, които подготвяме, и утре ще предложим и на правителството”, каза Димитров. 

Според синдикатите усилията трябва да бъдат концентрирани в приходната част на НОИ. Евгени Душков от КТ „Подкрепа” заяви, че позицията им остава твърда и за това, че класовете за прослужено време не трябва да се отнемат.
"Синдикатите са готови за възобновяване на социалния диалог, така че да има смисъл, без диктата, прилаган досега от вицепремиера Дянков, без неговите методи и държане от типа "аз съм държавата, аз решавам и така ще бъде". Ако има някой намерение отново министър Дянков по този начин да ни го връща и да се опитва да торпилира диалога на всяка цена, тази работа няма да стане. С този човек не може да се работи, практиката го показа и историята", категоричен бе Душков.

Профсъюзите потвърдиха намерението си за национално митинг-шествие пред парламента на 30 ноември.

Срокът за промяна в проектозакона за държавния бюджет ще бъде удължен с два дни, каза в отговор на въпрос пък заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Така ще могат законово да се направят предложения за промени в документа.