Националните футболни отбори на България и Румъния биха постигнали по-добри резултати, ако София и Букурещ увеличат бюджетните си дефицити подобно на Италия, Испания, Португалия или Англия. Това шеговито заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с румънския си колега Емил Бок в Букурещ, съобщи БТА.

"С Емил Бок се шегувахме че българският и румънският национален отбор по футбол не са много добре. Намерихме доста сериозна връзка между бюджетните дефицити, дълга и футболните първенства", добави Борисов.

Днес в румънската столица се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Румъния. С подписването на политическа декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо равнище между двете страни правителствата на България и Румъния ще заседават съвместно всяка година, каза премиерът на Румъния Емил Бок.
Подписани бяха общо 6 двустранни документа в областта на отбраната, вътрешните работи, икономиката, околната среда и социалната политика.

Двете страни имат много общи позиции в регионалната и в европейската политика, каза той. Сред тях са Дунавската стратегия и стратегия и приемането на двете страни в Шенгенското пространство.

"В днешното общо заседание на правителствата на България и Румъния има много символика, защото и двете страни бързо изграждат своята инфраструктура, спазват критериите на Маастрихт, намаляват бюджетните си дефицити* и спазват политическа воля за финансова стабилност и не на последно място и двете страни са изпълнили на 100 процента критериите за охрана на Шенгенските граници", допълни от своя страна Бойко Борисов.
Той каза още, че се надява Европа да толерира такива държави, които са дисциплинирани и изпълняват поетите ангажименти пред ЕС.

За Шенген
"Подготвени сме за влизане в Шенген. А това нещо бе потвърдено от Европейския съвет и Европарламента. Искаме едно коректно решение въз основа на нашите постижения и заслуги, основано върху спазването на правилата и не върху тяхното изменение по време на играта", коментира Емил Бок, цитиран от БНР.

"Европа е спокойна, защото и България, и Румъния пазят перфектно шенгенската граница. Апелирам и други държави от шенгенското пространство така добре да си пазят границите както ние. Aз съм убеден, че всеки, който посети Румъния и България, ще се убеди, че това са действително много древни, много европейски народи, които не заслужават да бъдат обиждани", каза от своя страна Бойко Борисов.

По-късно в обща позиция двамата премиери изразиха силните си очаквания, че Европейският съвет ще се върне към въпроса за присъединяването на двете държави към Шенген на предстоящата си среща през октомври (на 23-и) и ще намери взаимно приемливо решение, което ще позволи взимането на положително решение за разширяването на Шенген с двете държави без по-нататъшно отлагане.

Министрите
Наред със срещата на четири очи между Борисов и Бок, всеки един от българските министри проведе паралелни разговори с румънските си колеги.
Междусистемната газова връзка България-Румъния ще започне да работи от началото на 2013 г., стана ясно по време на среща днес между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и румънския министър на икономиката, търговията и бизнеса Йон Аритон.
Двамата министри обсъдиха възможностите за строителство на нови дунавски мостове - освен при Видин-Калафат, да има при Силистра-Калараш и при Оряхово-Бекет. Те обсъдиха и перспективата за изграждане на нови изграждането на нови ВЕЦ-ове на Дунав.

Военният мистър Аню Ангелов и румънският му колега Габриел Опря подписаха споразумение за презгранични операции за Air Policing, осигуряваща обща охрана на въздушните граници между двете страни. Споразумението цели да определи основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на двете държави, както и да осигури безопасност и координация на техните полети.

България и Румъния ще предприемат съвместни действия срещу ограниченията на трудови пазари в ЕС за българи и румънци, това се договориха социалните министри Тотю Младенов и Сулфина Барбу.
Двамата подписаха споразумение за обяна на добри практики в сферата на социалното включване.

Директорът на НАП Красимир Стефанов обсъди с румънските си колеги различни възможности за ограничаване на ДДС-измамите. Преди няколко месеца северната ни съседка въведе т.нар. обратно начисляване на ДДС за сделки със зърно, което сведе до минимум измамите.
Подобен механизъм ще се опитаме да въведем и в България, коментира за БНР Красимир Стефанов. За това обаче ще е нужно разрешение от Брюксел.


*През 2009 г., по данни на Евростат, бюджетният дефицит на Румъния е бил 8.5% от БВП, а през 2010 г. - 6.4%. За същите години този показател за България е съответно 4.7% и 3.2%.