Вчера, по време на общото събрание на "Жени-ГЕРБ", премиерът обяви: "защо не се напънем и не сложим една жена президент".

Помолен да коментира тези негови думи здравният министър каза в сутрешния блок на Нова телевизия:

"Борисов няма да бъде кандидат за президент и съм готов да се хвана на бас с всеки. Заявката за жена президент е още едно послание в тази насока”.

На 27 октомври миналата година, когато се състоя първото заседание на сегашния парламент, лидерът на ГЕРБ обяви, че е готов да оглави правителство, за което, ако се договори, че ще има пълен четиригодишен мандат, той обещава да не се кандидатира за държавен глава.

"Президентските избори не влизат в моите планове", обяви тогава Борисов по повод вота, който ще се състои догодина.

Днес обаче вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова заяви пред журналисти:

"Какво очаквате премиерът да каже на форум на жени на ГЕРБ? Това е най-любезното нещо, което той може да каже на присъстващите там. Моят съвет е - не се задълбочавайте по тази тема".

Според нея интересът към темата бил по-скоро спекулация на политолози.

Междувременно новият председател на ГЕРБ-жени Ирена Соколова коментира пред "Фокус", че е "прекрасно и добро предложението" жена да бъде кандидат на партията за президент.

Според нея критерият в ГЕРБ за избор на личност на дадена позиция винаги е бил дали този човек стои на място и дали е разпознат в общността, като вършещ работа.

За РБ и ДПС

Москов отговори и на въпрос по повод обвиненията на Лютви Местан, че Реформаторският блок "е преял” с власт. По думите на министъра хубавото е, че това, което той говори, няма значение за управлението на страната.

Лидерът на ДПС изтъкна, че реформаторите имат едва 23-има народни представители, а "цели 7 министри", а когато от неговата партия имали 36 депутати, министрите им били само 3.

Това, с което аз се занимавам, върви по плана на коалиционното споразумение”, заяви още Москов.