По този начин той индиректно подкрепи кандидатурата на Росен Плевнелиев на втори тур, предаде БГНЕС. Това става, след като през цялата предизборна кампания РЗС обявяваха, че ще уволнят Борисов.

Вчера и лидерът на ДСБ Иван Костов призова да се гласува за претендента на ГЕРБ, за да не бъде избран пак държавен глава от БСП.

Янев и Борисов се срещнаха в Министерски съвет. Разговорът, в който участва и неуспелият кандидат-президент на РЗС Атанас Семов, продължи над един час.
"Обсъдихме важни за държавата политически решения, свързани с финансовата стабилност и международния имидж на страната ни", каза Яне Янев.

Той изрази силно възмущение от множеството нарушения и манипулации на изборите и "репресията срещу активисти на най-последователната и критична опозиция - РЗС". Янев потвърди своята позиция, че вътрешният министър Цветан Цветанов носи лична отговорност за грубата полицейщина, хаоса и тежките нарушения в изборния процес.

Лидерите на управляващата и опозиционната партия, освен взаимни упреци и обвинения за тежката и продължителна конфронтация между ГЕРБ и РЗС, са споделили вижданията си относно най-важните и непосредствени задачи пред държавата.
Борисов е поискал и е получил подкрепа за приемането на знаковите законопроекти за изменение на Конституцията във връзка с пакта за финансова стабилност и Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Янев потвърди, че и двата проекта от години са част от политическата платформа на РЗС и партията не може да има друга позиция, освен да ги подкрепи, както многократно е заявявала.

Двамата със Семов настояха категорично в новия Закон за държавния бюджет да се предвиди значително увеличаване на разходите за образование и култура за сметка на плащанията за полицейщина, за което Борисов даде гаранции, че в следващите дни финансовият министър Симеон Дянков ще проведе работна среща с депутатите на РЗС, за да вземе предвид техните конкретни предложения.
Вчера Дянков съобщи, че в проектобюджета се предвижда намаляване на парите за МВР.

По информация на БГНЕС Янев е настоял премиерът да отстрани незабавно "доказано корумпирани и уличени от РЗС представители на ГЕРБ в местната и централната власт".