Това обяви по времето на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Министър-председателят отговори на въпрос на депутатите Иван Костов и Мартин Димитров относно позицията на България във връзка с проект на акт на 26 страни-членки от Европейския съюз, и приемането на фискални правила.
Депутатите от опозицията нееднократно се опитваха да извикат премиера в парламента, където той да разясни позицията на България по новия фискален съюз. Мнозинството на ГЕРБ обаче винаги бламираше исканията на опозицията. Днес Борисов използва актуалния въпрос на лидерите на Синята коалиция, за да представи позицията на България.

Уеднаквяване на данъците е най-страшното нещо, което може да се случи на България, каза Мартин Димитров. Депутатът поиска позицията на България по клаузите на бъдещия пакт за финансова стабилност да бъде изработен съвместно с парламента. България не може да дава пари за спасяване на по-богати страни, добави още Мартин Димитров. Вие губите от това, че в парламента не се води дебат за пакта за финансова стабилност, посочи народният представител от Синята коалиция.

Категоричното ни становище е, че по никакъв начин няма да се съгласим в ЕС да има да общи данъци, подчерта премиерът. Нееднократно съм благодарил, че навремето СДС са направили валутния борд, благодарил съм и на бившия финансов министър Пламен Орешарски, за това, че задели два милиарда лева в държавния резерв. Няма да даваме пари да спасяваме други държави, това ще го правят държавите от Еврозоната, каза Борисов. Текстът на финансовото споразумение подлежи на конкретизиране, добави премиерът.

Присъединяването ни към пакта е най-доброто решение, което може да вземе България, защото ще позволи икономически растеж и стабилност, подчерта той. Премиерът поиска парламентарните сили да излязат с решение за подкрепа за присъединяване на България към този пакт.

Решението по фискалния пакт е на финалната права, като то съдържа и спорния текст за уеднаквяване на данъчните основи на корпоративния данък.

Той отново декларира позицията на парламента, че страната ни няма да въведе едностранно данък транзакции, освен ако не го въведат в целия свят. В противен случай от тези дейности ще печелят в Азия и САЩ, обоснова се Борисов.

Борисов обяви, че финансовият министър Дянков е разговарял с германския си колега Волфганг Шойбле, където е поставил острата позиция на България срещу намаляване на съфинансирането на закъсалите държави. „Отново беше допуснато нещо, което няма финансова логика – финансово слаби държави - само 5%, а ние 20% (има се предвид българската част от финансирането на европроектите - бел. ред.). Това е поредният лош пример, лоша практика. Следствие е това, че много държави като Италия, Испания, Португалия, години наред, благодарение на своята политика да харчат много, да дават много, в един момент трябва някой да плати тази цена, ядоса се Борисов.

Той отново повтори позицията си, че пенсиите и заплатите в някои страни от Европа трябва да са като българските, дори и по-ниски.

От опозицията категорично настояха, че парламентът трябва да излезе с единна позиция за вижданията си по новия фискален пакт. В нея трябва да бъде записано, че България няма да плаща за влизането си в Еврозоната, няма да следва единна данъчна политика и няма да въвежда данък транзакции, обявиха лидерите на Синята коалиция. Според тях по тези въпроси България трябва да търси съюзници в Европа.