Проверките  на търговци, хлебопроизводители, мелници, зърно бази ще са съвместни между Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция, обяви Найденов след среща с председателите на трите организации на хлебопроизводителите у нас, цитиран от „Фокус”. 

Мирослав Найденов няколко пъти вече казва, че българите ядат най-лошия хляб в Европа.
Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество, каза той.

„Данните показват, че повече от половината от сектора е сив. Затова ние ще проверим каква е ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни и няма да се спрем пред нищо, там, където има нелегално производство – то ще бъде затваряно”, каза днес министърът.

В понеделник ще бъде сформиран Експертен съвет по хляба, който веднага започва да работи, за да изработи три незадължителни стандарта - Бял, Добруджа и Типов, каза още Мирослав Найденов. Успоредно с тези ще има и стандарти за суровината – зърното и брашното, уточни той.

По думите на министъра той е получил сигнал, че стандартите се налагат от търговските вериги.
"Следващата седмица ще поканя на разговор шефовете на по-големите търговските вериги, за да разберат, че те не могат с договорни отношения да правят стандарти”, каза Найденов. Според него не може търговските вериги у нас да се борят помежду си за клиенти на гърба на потребителя.

"Ниските цени на някои продукти със съмнително качество са търговски трик, който подвежда потребителя – „да си купи нещо за 9 ст., мислейки че е кисело мляко и да се окаже вкъщи, че човек яде палмово масло, вместо мляко или да си купи шпек салам за 3 лв., но да разбере вкъщи, че не е направен от месо”, бе категоричен министърът.