Дебатите пропаднаха заради липса на кворум - БСП, ДПС и "Атака" нямаха общо необходимите 121 депутати, а ГЕРБ отказаха да се регистрират по тази причина.

"Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и да отказваш регистрация. Това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна тактика. Точната дума е самоцелен тарикатлък, като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание", коментира Местан в кулоарите на парламента.   

По-късно Борисов му отвърна задочно в профила си във Фейсбук:

"На многоуважавания г-н Местан, който говори за тарикатлък и ГЕРБ, само му напомням, че неговият лидер г-н Ахмед Доган за миналия парламент се е регистрирал два пъти за 4 г. Това тарикатлък да провали кворума на ГЕРБ тогава ли е, г-н Местан ??? Въпросът е реторичен, а отговорът ясен. Истински разбирам, г-н Местан, голямото ви раздразнение, че председателят на мандатоносителя се успа (говори за Сергей Станишев - б.р.) и не участва в двете регистрации. Това тарикатлък ли е, г-н Местан ??? Това да няма 17 депутати от БСП и ДПС тарикатлък ли е, г-н Местан???" 

Лидерът на ГЕРБ го призова първо да погледне какво са правили те в миналия парламент и какво правят сега, тогава да дават квалификации.

"Ние не сме се молили на г-н Доган да идва на работа", категоричен бе Борисов. 

След като още в парламента обяви, че въпреки провала на обсъждането вотът е успял и той е победител, Борисов коментира още във Фейсбук:

"Днес е добър ден за българската демокрация. Стана безпощадно ясно, че това правителство на БСП и ДПС е функция на „Атака“. Без „Атака“ няма да има парламент, няма да има правителство и ще има незабавни избори. С днешния си ход ГЕРБ показа, че дори депутатите от БСП, начело със Станишев, и от ДПС, не идвайки на работа, най-вероятно, защото са се успали, не подкрепят своето правителство". 

В Туитър пък Борисов отвърна на коментара от левицата, че е сам е уваличил политическата цена на "Атака", с думите: "Нека Станишев да признае сега каква е цената". 

Така и не стана ясно обаче дали депутатите от ГЕРБ утре ще се регистрират, за да има кворум за провеждане на дебати. Със сигурност от "Атака" няма да присъстват отново, защото до края на седмицата са в Брюксел.
Утре е последният срок, в който дебатите могат да се състоят.