Бойко Борисов направи този политически анализ по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Той предупреди, че заради предстоящия през октомври вот за държавен глава няма никакъв шанс партиите да седнат да говорят разумно, което означава "война поне до догодина по това време".

"Така, че всеки, когато вади ножа, трябва да знае, че и от нож се умира", подчерта премиерът.

По повод коментарите за възможни предсрочни избори той бе категоричен, че това ще донесе нестабилност за страната и че този път няма как да се направи лесно ново правителство.

"Гарантирам провала за това правителство, защото, многократно съм казал: „С ДПС в управление няма да ме видите, но в опозиция - да". Тези, които искат вот на недоверие или са против правителството - БСП, ДПС, „Атака“, ДСБ, добре, свалят ни днес и утре те трябва да направят правителство. Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство! Защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат, няма да им отвори никой",
каза още Борисов, цитиран от БНР.

Той изрази съмнение, че на президента му се прави трето служебно правителство и подчерта, че до последно ще се бори за сегашното, макар че е готов и на друго.

По думите му, "ако ние не си объркаме държавата", е голям оптимист за финансово-икономическата стабилност, която ще отстоява до последно. 

Борисов се похвали, че ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%, защото 2015 г. само от еврофондовете са влезли около 7 млрд. лв.

"Според мен тези пари сега, особено в иновациите, конкурентоспособността, тези стотици милиони, които влизат, те тепърва ще купуват машини, ще строят и тепърва през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат по-голям ръст на печалба и затова съм убеден, че износът ще се увеличи, защото покрай Северната тангента и автомагистрала "Тракия" се строят в момента заводи и вече има и построени", подчерта Борисов.

Пет закона, важни за бизнеса

Бизнесът и гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата и то като се спазва законът, каза още премиерът.

По думите му пет закона трябва да влязат в парламента и от ГЕРБ щели да направят всичко по възможностите си за това. Той изброи Закона за съдебната власт, антикорупционния закон, промените в двата съдебни кодекса (НК и НПК) и Закона за борба с тероризма.

"В Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяна в Конституцията. Тя се прави с гласове, това е и математиката“, изтъкна Борисов. 

По думите му, ако администрацията си върши работата в срок, е добре, но ако не я върши, трябва да има имуществени санкции. 

Нито с Русия, нито с Турция


Ние не сме нито проруски, нито протурски, заяви за пореден път премиерът пред бизнеса. 

Ние минахме през тежки периоди, които не знам дали сте ги усетели. Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган. Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. „Южен поток“ стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС", каза още Борисов.

По думите му, когато са се сблъскали "двамата титани", от България се е искало да заявява, че е протурска или протурска. Затова напомня на бизнеса през какво е минал и на какъв натиск е бил подложен през това време.

За бежанците: Още миналата година предупредил ЕС

Борисов коментира и миграционната вълна, като отбеляза, че още преди година е предупредил европейските лидери, че се задава голям проблем, цитира го БТА.

"Месеци защитавах тезата, че трябва да затворим външните граници за нелегална миграция и да пускаме това, което службите са проверили. Този хаос - с влакове, с рейсове да се извозват бежанци до сърцето на Европа, доведе до тежък пробив в Шенген",
каза той.

Все пак той изрази оптимизъм, че ЕС ще се справи, защото макар че "малко бавно действаме - дали като дойде финансова криза или друга, но накрая намираме решение". 

В същото време обаче, еврокомисарят Йоханес Хан, който присъства на форума, заяви, че 20 млн. бежанци са на границите на Европа.

Добри думи за президента

Министър-председателят изрази благодарност към президента Росен Плевнелиев за това, че в годините, в които работят заедно, го правят в синхрон, в единомислие и единодействие.

"Където е бил той или аз, или външният ни министър, политиката е звучала по един и същ начин, а тя е била твърдо евроатлантическа, дори във времена, когато сме имали много проблеми", коментира Борисов.

И припомни проектите, за които се наложило активно да лобира пред ЕК, за да не се загубят парите - магистрала "Люлин", Дунав мост 2, "Тракия", Северна тангента.

Самият Плевнелиев, който също участва във форума, заяви, че България е била сред петте най-добри икономики през 2015 г. и остава стабилна.

Еврокомисарят Йоханес Хан, гост на събитието, бе категоричен, че България може да се превърне в лидер на Югоизточна Европа, ако премахне корупционните практики. Ако не се справим с този проблем, няма да успеем да развием икономиката си, смята той.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?