Той е разговарял за това с нея преди седмица и се надява Марковска да не положи клетва като член на Конституционния съд. По думите му тя трябва да си остане съдия, предаде Дарик.

В събота и президентът Росен Плевнелиев коментира скандала в съдебната система. Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Защото те са не просто само членове на Конституционния съд, те са върховният морален стожер, символ на справедливостта в една държава, заяви Плевнелиев. Затова аз казах категорично моето мнение. Надявам се най-достойните да попаднат там. И в казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение, каза още президентът.

Новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва в четвъртък - 15 ноември, в залата за открити заседания на Конституционния съд. Клетвата ще се положи в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд - Лазар Груев и Георги Колев.

Веднага след избухването на скандала избраната за конституционен съдия с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и независими депутати Венета Марковска определи като донос сигнала до парламента срещу нея, в който се отправят обвинения за корупция и конфликт на интереси. Тя поиска да бъде изслушана от правната комисия в Народното събрание, за да опровергае разкритията в писмото до депутатите с автор Георги Тонев Колев. Под сигнала няма подпис, а пощенският код е невалиден, съобщи председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ.

Сигналът припомня журналистическо разследване на „Медиапул” и в. „Капитал” за приятел на Марковска - Георги Георгиев, който е арестуван през януари 2010 г. Според свидетели Георгиев се е държал арогантно и е размахвал карта на Върховния административен съд, каквато няма право да притежава. Двамата полицаи обаче го арестували. Заради което по-късно са уволнени. Освен това в писмото се посочват и приятелските й контакти с адвокат Румен Еленски, който се явява по нейни дела. Той бе адвокат и на Ахмед Доган по делото за хонорара от 1,5 млн. лева.

На 31 октомври парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Досегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.

Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, посети НИМ, за да разгледа откритото наскоро златно съкровище от Свещари.

По повод липсата на информация при президента за последното движение около проекта "Южен поток", Борисов коментира: "Президентът просто не е бил в България, иначе Делян Добрев първо запозна Министерски съвет с цялата подробност, след това отиде в парламента – представи я пред икономическата комисия – какво повече да направим", запита Борисов. "Утре мисля, че ще отиде при президента пак да му я представи", посочи още премиерът.

За Обсерваторията в Рожен премиерът бе категоричен: "Тя всяка година затваря и досега не е затворила. И защото не е затворила, затова не ме смущава".

Бойко Борисов обеща да се намерят пари за закупуването на геофизичен радар за нуждите на археолозите от Археологическия институт и музей със средства на Министерството на образованието. Министърът на образованието Сергей Игнатов също даде съгласие за това.

Какво е Вашето отношение по казуса "Марковска"? - АНКЕТА