Това заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов във връзка със заложническата драма в Сливен, предаде БТА. Той призова да не се правят изказвания, различни от това, че са гарантирани животът и здравето на похитителя, и правосъдието държи да установи до каква степен е неговата вина.

"В момента преговаряме за неговия живот. Доколкото знам, той слуша радио. Ако слуша и други медии, чрез тях искам да кажа на похитителя, че му гарантирам и един шамар да не му ударят полицаите. Такива указания съм им дал, за това, че постъпи мъжки и пусна жените, така, както се уговаряхме и го убеждавахме на място снощи. Аз съм му благодарен в този момент, че пусна жените да отидат при семействата си", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че похитителят не е искал паричен откуп, каквито информации се появиха по-рано, освен цигари и безалкохолна напитка. Те му бяха оставени от полицай пред банката още вчера вечерта, точно преди да пусне първата заложничка.

Борисов благодари на главния секретар Калин Георгиев, вътрешния министър Цветанов, на отряда на баретите и на психолозите от МВР, които, по думите му, са извършили огромна работа и са допринесли за успешната развръзка.
Премиерът изказа благодарности и на министерството на отбраната за предоставената необходима техника, така че всичко да стане "бързо, безшумно и точно".

Накрая Бойко Борисов се обърна към медиите - при подобни случаи да съгласуват съобщенията с пресцентъра на МВР в интерес на живота на хората. "Не само новината е важна", коментира той. Още снощи от МВР призоваха журналистите да не пускат непроверена информация, защото може да попречи.

По-рано министър-председателят информира в пленарната зала депутатите за края на заложническата драма в Сливен.

Очаква се по-късно днес главният секретар на МВР и шефът на баретите да дадат пресконференция в Сливен с повече подробности за случилото се.

8 заложнически кризи е имало в България от 1948 година досега.