Преди това депутатът от ДСБ Иван Иванов призова премиера да се извини за полета, с който летяха футболистите от неговия отбор „Витоша”-Бистрица и "Чавдар" - Етрополе, предадоха “Фокус” и БГНЕС.
В началото на септември стана известно, че авиоотрядът няма лиценз за търговски превози и трябва да извършва само специални полети - да превозва президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, премиера и министрите.

„Зададох въпрос към премиера - какви са законовите основания за извършване на полет на Авиоотряд 28 с футболистите от „Витоша”- Бистрица. Въпросът ми беше върнат. По този повод питам – ако този, който носи отговорност за полетите на Авиоотряд 28, не може да отговори в парламента, кой министър отговаря за този въпрос. Авиоотряд 28 се финансира от републиканския бюджет. Вие грубо нарушихте закона и ви призовавам да се извините на българските граждани”, заяви Иванов.

Петър Курумбашев от БСП се включи, като заяви, че също е задал този въпрос, но председателят на Народното събрание Цецка Цачева го отхвърлила, като недопустим в рамките на парламентарния контрол.
В четвъртък соцдепутатът я обвини, че упражнява "парламентарна цензура" и "покрива" Борисов от "неудобни въпроси", след като тя върна въпросите за авиоотряда, чийто принципал е Министерският съвет, с аргумента: "Авиоотряд 28 е юридическо лице, т.е. субект, различен от правителството", съобщи Медиапул.

"По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството", каза днес Курумбашев.
Кои са тарикатите в тази държава, попита той и определи, че министър-председателят е със статут на старши тарикат.

Депутатът от БСП Георги Пирински критикува Цачева, че не е спазила процедурата в отказа си до Иван Иванов да предложи как той в тридневен срок да промени въпроса, за да бъде включен в парламентарния контрол.

След възникналия спор Цачева контрира, че според правилника на Народното събрание този въпрос не може да бъде допуснат.
"Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите", се обърна тя към Курумбашев. "И ако вие днес и във вчерашното си изказване ми бяхте посочили едно правило на Народното събрание, което е нарушено, то аз бих дебатирала с вас. По отношение на шоу изявите ви, аз не бих могла да ви настигна", добави тя.

Въпреки че питанията днес не бяха допуснати от Цачева, Борисов отговори за полета след въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова за политиката по национална сигурност.
"За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни еърбъса, които да наречем правителствени самолети, и да се чудим какво да ги правим. И до ден-днешен се чудим какво да ги правим и затова ги даваме да се возят който ги поиска, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да наберат часове", коментира кратко премиерът.

Бившият транспортен министър и сега депутат от БСП Петър Мутафчиев напомни след вчерашния спор, че е задавал въпроси за Авиоотряд 28 и те са били допускани, получавал е и писмен отговор от транспортния министър.
Колегата му Кирил Добрев, който е и член на управителния съвет на ФК "Пирин" - Гоце Делчев от А група, пък попита "може ли момчетата от отбора да се возим с правителствения самолет до Варна за мача с "Лудогорец" - Разград".
"Ако може, на кой трябва платим, дали аз да дам парите или трябва да ги дам задължително на Емил Димитров (депутатът от ГЕРБ е собственик на "Чавдар" - б.р.), в смисъл той ли знае пътеката или има и други хора, които са наясно", добави Добрев.