Цацаров уточни, че на 8 юни 2005 г. Националната разузнавателна служба (НРС) е получила чрез свой представител в друга балканска държава информация от тамошното разузнаване. Според документа, по непроверени оперативни данни, членове на организираната престъпност в България подготвяли атентат срещу главния секретар на МВР по това време Бойко Борисов. Причината била големият брой репресивни мерки от негова страна срещу лица от подземния свят.

Информацията представлявала принтиран лист хартия, без подпис и печат, с надпис "Строго секретно" и само два пасажа текст. Първият описвал, че се подготвя атентат срещу главния секретар, а вторият - че атентатът е договорен с Доган, когото възнамерявали да сложат на мястото на Борисов, предадоха БТА и БГНЕС.

Вероятно заради това, от службите преценили, че написаното във втория пасаж е с изключително ниска степен на достоверност. Още през 2005 година директорът на НРС генерал Кирчо Киров е запознал устно Борисов само със същността на информацията - че е подготвян атентат, но не му предоставил документа и повече подробности.

Сигналът е бил предаден на българския офицер за връзка в чуждата държава, но Цацаров отказа да съобщи коя е тя. Уточни само, че с нея България няма споразумение за обмен на класифицирана информация.
Офицерът е предал още същия ден информацията с криптограм, а на 15 юни самият сигнал е достигнал в България с дипломатическа поща. На базата на сигнала е създадена докладна записка от НРС, която е маркирана с гриф "секретно", която е изпратена до президента, премиера, министъра на вътрешните работи, директора на НСО. В самата докладна записка текстът за договореност с Ахмед Доган не съществува заради категоричното становище, че не е достоверна.

Тази година, малко преди изявлението на Борисов в Народното събрание на 21 февруари, той е бил запознат и с втория пасаж от сегашния директор на НРС. Становището на Държавната комисия по сигурност на информацията е, че информацията, която Борисов е представил, не е класифицирана. 
По тази причина Софийската градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация, уточни Цацаров, цитиран от "Фокус".

След изказването на Бойко Борисов лидерът на ДПС Лютви Местан сезира главния прокурор с искане за достъп до документа, свързан с тази информация. Достъп му беше отказан, а от прокуратурата възложиха на ДАНС да извърши проверка за евентуално престъпление - разкриване на информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация.
Местан заяви още, че е сигурен, че няма информация, че Доган е поръчвал атентат.

"Когато министър-председател обвинява политик от ранга на Ахмед Доган, без да има доказателства, както става ясно от изявлението на главния прокурор, това са действия, насочени срещу конституционното устройство на страната. От изявлението на Цацаров имаме доказателство, че става дума за тежко наклеветяване", коментира днес лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".
В отговор на въпрос дали ще бъде заведено дело за клевета, той заяви, че дали ще потърси правата си по съдебен ред, е право на набедения Доган.

По думите на Местан на Бойко Борисов му отива да бъде една идея по-отговорен.
"От един председател на партия, се очаква да продуцира политики, да отправя отговорни послания, а не да произвежда политически вицове, защото някои от тях, освен смях, будят тревога за стабилността на държавата, ерозират доверието в държавните институции, в държавните мъже. Защо тогава се учудваме, че има такива настроения срещу политическите партии", каза още лидерът на ДПС.