Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов по повод заявения интерес от американския консорциум  “Глобъл пауър консорциум“ да построи централата. Засега не е известно кои влизат в консорциума.

Към момента имаме само един гьол и едни намерения. Тези намерения могат да бъдат всякакви, и аз съм много мнителен и следя дали няма нещо скрито, което да донесе проблем, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Оборудването е върнато и за него сме получили към 76 млн. долара, а то струва милиарди и работи в момента в Калининската атомна централа. В същото време - има над 1 млрд. евро искове, които са в Париж и в Женева от частната руска компания, добави той.

Борисов заяви още, че е възложил и на министър Делян Добрев преговорите да се водят в парламента.
"Ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори, че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договор за изкупуване на ток, както са сключени всички други договори в България – и за ТЕЦ 1, и за ТЕЦ 3 и за зелени енергии, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините – над 1 млрд. и искове от руска страна, както и ако депозират 200 млн. долара или евро, премиерът Борисов ще ги приеме. Тогава той ще счита, че те имат сериозен интерес", коментира условията министър-председателят.
Той добави, че е казал на финансовия министър Симеон Дянков, че "в момента, в който ми се обадиш и кажеш, че имаме 200 млн. долара или евро депозит, както катарците бяха любезни да преведат техните, да ги поканите при мен”.

Възложил съм на службите да проверят доколко сериозни са тези инвеститори, ще "питаме и нашите партньори в Департамента на САЩ (по енергетика) и в другите страни". Когато всичко това бъде извървяно и изговорено - защо да ги отхвърлим, запита Борисов. 

Според него, ако това се случи, България има няколко интереса. "Първо, НЕК ще се стабилизира, защото над 1 млрд. лева ще влязат. В момента НЕК има половин милиард заем, който се плаща и лихвите и над 1 млрд. лева, похарчени за "Цанков камък", който заради пътя, който се срутва, в момента не може да започне да работи".

Днес се очакваше парламентът да гласува решение, с което да рестартира проекта "Белене". Оказа се обаче, че управляващите нямат готовност за внасяне на предложението. В последствие те започнаха подписка, за да вкарат темата в пленарна зала. В крайна сметка заседанието приключи, а възобновяването на преговорите най-вероятно ще се обсъжда следващата седмица, предаде БНТ.
След това ГЕРБ внесе проекторешение в деловодството, в което се предлага да се даде мандат на правителството да води преговори с потенциални инвеститори. БСП пък внесе свое проекторешение, в което пък се иска Министерски съвет да възобнови проекта, като гарантира държавно участие в него.

От опозицията и от ляво, и от дясно остро разкритикуваха кабинета за намерението да преговаря с американската фирма.
"Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти", каза пред журналисти в парламента председателят на ДСБ Иван Костов, цитиран от  “Фокус”. От ДСБ искат правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. „инвеститор” за АЕЦ „Белене”. „Информацията, която ние имаме, е че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор", каза Костов.

"Радостта на Цецка Цачева за АЕЦ „Белене” може да се окаже малко преждевременна", коментира пък депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров. Цачева внесе проекторешението за "Белене".
„Сегашният вариант е очевидно най-лошият, който може да бъде избран – със 100% чуждо участие, България се превръща в територия, на която чужда компания идва, за да печели. Ползата за българските граждани ще е само в това, че евентуално компанията ще плаща данъци в България", допълни Овчаров.

Кой стои зад ”Глобал пауър”? Познайте!