Това каза в парламента премиерът Бойко Борисов при представяне на доклад за приоритетните за България теми и досиета по време на Датското председателство (януари – юни 2012 г.) и Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2012 г.), предаде "Фокус".

Той отбеляза, че през първите шест месеца на годината са се водили интензивни преговори по ключови въпроси, като основният акцент е бил Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014 - 2020 г.
"България постигна напредък по два важни приоритета - отделяне на кохезионната политика в отделен подраздел и включване на текст за продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва", заяви още премиерът, цитиран от БТА.
Борисов посочи и основните теми пред Кипърското председателство: справяне с несигурността и нестабилността, причинени от финансовата криза, подобряване на рамката за икономическо управление, засилване на бюджетния контрол.

От опозицията обаче разкритикуваха управляващите.

"Представеният доклад е формален. В някои случаи позициите не защитават еднозначно българския интерес", заяви депутатът от БСП Пламен Орешарски. „6 години България е член на ЕС и в преобладаващата част от този период страната се управлява от мнозинство и правителство на ГЕРБ. В същото време - нито една от значимите цели не е реализирана. Задълбочиха се проблемите на заетостта и социалната интеграция, намаляха инвестициите”, добави бившият финансов министър, според когото съществува реална опасност да загубим заделените за нас средства.
По отношение увеличаване на помощта за извеждане от експлоатация на старите ядрени мощности на "Козлодуй" страната ни разчита на солидарността на ЕС и искане за преразглеждане на сумата, отбеляза още той.
По думите му кабинетът се е провалил в членството в Шенген и това е свидетелство за отсъствие на партньорско доверие.

"За 6 години трябваше да бъде направено много. Българският народ очакваше да се излеят реки от мед и масло - такива бяха обещанията", заяви пък депутатът от „Атака” Павел Шопов. По думите му нищо не се прави за корекция на някои от договорките и промяна на условията за България, като например предоговорка в селскостопанските квоти, както и за 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.
"Не съм чул от управляващите и за това, че една страна от ЕС – Кипър, е окупирана от друга страна, която е кандидат за член", заяви още националистът по повод Турция.

И Искра Михайлова от ДПС отправи забележки: „Този доклад на правителството се различава качествено от някои от първите доклади. Много е подробен. Но като видим отделните елементи, се вижда дисбаланс. Има теми, по които четем само какви срещи са проведени, но не се вижда каква е позицията на българската страна”. 

От името на десните Асен Агов обеща подкрепа на ГЕРБ в енергетиката, ако работи за намирането на "инструмент, който да спести на българите измислените от Русия цени на природния газ", предаде БТА. Кипърското председателство започна с голямата тема за федерация на националните държави, напомни Агов и добави, че България трябва да си даде сметка каква тежест би имала при вземането на решения, ако такъв съюз се създаде.

От ГЕРБ пък посочиха плюсовете на водената от кабинета политика в ЕС, сред които са финансовата и икономическа стабилност на страната и повишаващият се в условия на криза кредитен рейтинг на България.

След това Корнелия Нинова от БСП зададе въпрос на Борисов относно доклада за националната сигурност, приет през юни 2012 г. „Г-н премиер чели ли сте този доклад преди да го подпишете? Този доклад е едно политическо харакири. Той е признание за провала на политиката. След като на третата година на управление правите такова признание, какво ще направите в оставащата година”, попита депутатката, като даде пример с констатация в доклада, че корупцията се възползва от слабостите на държавата.

"Държавата има водеща роля за гарантиране стабилността на финансовия сектор. Правителството предприема действия за ограничаване на проблемите в социалната сигурност", отговори премиерът.