Прокурорът Николай Колев беше разстрелян на 28 декември 2002 г. пред дома си в столицата.

"Трудна за коментар тема, не само съдържателно, но и от етична гледна точка. Дължим развитие по този въпрос и яснота и на колегата Нанка Колева, която е прокурор във Върховната касационна прокуратура - съпругата на покойния Колев, и на обстоятелството, че това е, поне доколко аз зная, единственото убийство на прокурор в България. Поемам отговорността за това, че сме подценявали през годините необходимостта да предприемем допълнително много по-интензивни мерки. Понякога обществените приоритети променят и нашите. Понякога обстоятелствата ни припомнят наши собствени грехове. В грях сме по това дело, има още какво да се направи и е могло да бъде направено и малко по-рано", призна Велчев.

Той уверява, че сега е създадена организацията, за да се работи наистина с максимални темпове.
"Искрено се надяваме да се разкрие убиецът, не сме се отказали", каза още главният прокурор.

По повод твърденията на вдовицата, която от години твърди, че зад убийството стои бившият главен прокурро Никола Филчев, той коментира: "Уверявам ви, че ако има основание да бъде разпитван г-н Филчев, ще бъде разпитван, но да правя прогнози от името следствения екип, не бих могъл".

Преди дни градският прокурор на София Николай Кокинов уточни пред журналисти, че Филчев вече е бил разпитван преди години, след като Нанка Колева го обвини.

Според нейни изказвания от последните дни заедно с ексглавния прокурор в  убийството на мъжа й е замесен и Алексей Петров. Попитан дали той ще бъде разпитван и по това дело, Борис Велчев отговори: „Това е въпрос, на който се надявам да не очаквате отговор. И да има някаква следствена тактика по това дело, а такава има, най-неуместното от моя страна би било сега да го съобщя публично".

По отношение на това има ли някаква светлина в търсенето на истината, той каза следното: „Мисля, че трябва да се изчерпят всички способи за търсенето на истината и да сме сигурни, че всичко, което е могло да бъде направено и е било подценено или ненаправено по най-добрия начин през годините, ще бъде направено. Докъде ще ни доведат доказателства не мога да кажа и никой не може да каже в стадия на едно разследване. Но дължим да направим всичко, което е по силите ни. Няма да е лесно. Ако едно престъпление, особено убийство, не се разследва по достатъчно интензивен и пълноценен начин веднага след извършването, десетина години по-късно то става много трудно, но изобщо не е невъзможно".