Това съобщи АФП, като се позовава на представители на кандидатите, предаде "Фокус".
Те са арестувани заради участието им в протеста снощи в Минск срещу преизбирането на Лукашенко. Беларуската милиция отблъсна опозиционните демонстранти, които се опитаха да превземат сградата на правителството. Над 20 000 души са участвали според АФП и ДПА в демонстрацията.

Задържани са Андрей Санников, Николай Статкевич, Ригор Катусев, Виталий Риманшевски, Алес Михалевич и Дмитрий Усса. Владимир Некляев, който получи черепно-мозъчна травма по време на безредиците и бе настанен в болница, е бил отведен от лечебното заведение от сътрудници на милицията, добавя ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
На свобода от опозиционните кандидати са само Ярослав Романчук, за който стана ясно, че се укрива, и Виктор Терешенко.

Около 600 души са арестувани по време на снощната акция на опозицията, предаде радио „Ехото на Москва”.  Има данни за десетки пострадали при сблъсъците между протестиращите и милицията.
Журналистка от Франс прес е задържана тази нощ от беларуската милиция, предаде френската агенция.

Централната избирателна комисия (ЦИК) оповести резултатите от изборите, които сочат, че досегашният президент Александър Лукашенко печели с около 80% от гласовете. За сравнение държавният глава бе преизбран на предишните по рода си избори - през 2006 г., с 82,6%, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Втори, далеч назад с едва 2,56%, е Андрей Санников. Седем от останалите осем опозиционни кандидати получават между един и два процента. Избирателната активност е била много висока - 90,66 процента.

Националната кампания „За справедливи избори 2010” поиска вотът да бъде обявен за недействителен заради груби нарушения на Избирателния кодекс и други законови актове, съобщи Интерфакс, цитирана от "Фокус".

От посолството на САЩ в Минск разпространиха изявление, че осъждат насилието на изборите, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Особено ни тревожи прекомерната употреба на сила от страна на властите, включително побоят и задържането на кандидат-президенти, също и насилието срещу журналисти и активисти", се казва в документа.

Дипломатите настояват "Владимир Некляев незабавно и по безопасен начин да бъде върнат".
Тази страхлива атака срещу беззащитен кандидат за президент е шокираща и срамна, заявил според ДПА в комюнике председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.