Инцидентът е станал в петък по обяд, съобщиха от полицията.

Мъжът отишъл със семейството си, след като детето му - на година и половина, погълнало лъжица прах за пране и започнало да повръща.

В Детското отделение в УМБАЛ „Св. Георги” го прегледали, лекарите установили, че няма опасност, предписали му хапче и го отпратили за домашно лечение, обясни пред БНР говорителят на районната прокуратура Атанас Илиев.

Майката обаче не останала доволна, отишла на втори преглед в частна болница, откъдето пак ги върнали в „Св. Георги”. Този път сложили момченцето на системи. Бащата обаче се изнервил - искал на няколко пъти да влиза при детето, при което една от медицинските сестри му казала да излезе и да чака в коридора. Той обаче я хванал за гушата, нанесъл й юмрук в главата и я ритнал в корема.

Бащата бил отведен за едно денонощие в полицейския арест, по случая е образувано бързо производство. След доклад на случая в районната прокуратура мярката му за неотклонение е удължена до 72 часа.

На бащата - Васил Сотиров, ще бъде повдигнато обвинение за лека телесна повреда. За това се предвижда затвор от 1 до 5 г., тъй като става въпрос за нападение над медицински специалист.

От УМБАЛ “Свети Георги“ обясниха, че на медицинската сестра е оказана спешна помощ. На пострадалата е издадено и медицинско свидетелство за получените наранявания.

Според работещите в Детския спешен портал, нападателят не е бил провокиран, нито е имал причина да извършва деянието - детето и съпругата му са били приети вече в стационар – детето за лечение, а съпругата като придружител.

София със специален прокурор за бити лекари

Междувременно в Софийската районна прокуратура вече е определен координиращ прокурор, който ще приема сигнали за нападения срещу лекари. Задачата е възложена на обвинител Мима Куцкова със заповед на и.ф. шефа на СРП Радослав Димов от днес.

Определен е и заместник-районен прокурор, който ще замества при нужда Куцкова и ще осъществява контрол. Това е Чудомир Спасов, който е ръководител на отдел първи в СРП "Престъпления срещу личността". Именно този отдел се занимава с престъпленията срещу медицински служители.

Координиращ прокурор ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ и общинските и държавни болници в София. Телефонът му ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ, лечебните заведения със спешен прием и родилни отделения в столицата. Той ще бъде денонощно на разположение на болниците.