Ще започне веднага проверка заедно с данъчните, заявява той в интервю за в. "24 часа". В момента в страната се внася много гориво и ще се проследи плащането на данъците по веригата на тези, които внасят от Гърция за Констанца.

По думите на премиера там обмитяват за жълти стотинки и връщат горивото обратно. Той обаче е категоричен, че има либерализация на пазара.

Наскоро стана ясно, че ДДС схема за измами, популярна като "въртележка" , източва по близо 1 милиард лева от хазната за година. Сред стоките с фиктивен внос и износ са и горивата. Най-добре се сработили организирани групи, в които влизали румънци, българи и гърци.

"Аз като кмет си започвах обектите като южната дъга на Околовръстното и сега си ги откривам. Хората трябва да знаят, че когато съседните държави буквално банкрутираха, строим повече, отколкото в най-цветущите години на комунизма", каза Борисов по повод рязането на ленти.

По думите му криза от некадърно управление е едно, както е била през 1996 г., а сегашната е съвсем друго. Според него светът не излиза от кризата, с изключение на Германия.

На въпрос какво може да направи кабинетът за бизнеса, министър-председателят обяснява, че има 2 варианта: "Единият е да вдигнеш дефицита и да загубиш доверието, за да изпълниш договорите, които на юруш бяха контрактувани в последните месеци на тройната коалиция с техни фирми. Ето с първи разговор със строителите на спортната зала намалих цената с 19 млн. лв. Така сме спестили на много други места. Съжалявам тези, които са свикнали да се правят на бизнесмени с обществени поръчки, няма как да стане. Ние нямаме наши фирми. Даже ми се подиграват, че в енергетиката работят същите фирми като преди 2 г."

Борисов заявява, че е спестовен и няма да харчи като Иван Костов и Сергей Станишев по повод скандала с партийните субсидии. ГЕРБ имала най-малкия офис, но не купувала сграда. Освен това не стимулирали независимите депутати да гласуват за тях.
"Мен парите не ме интересуват. Ще видите другата седмица какво ще предложа на изпълнителната комисия (на ГЕРБ) за независимите", отсича премиерът.

Попитан за даренията в МВР той коментира, че парите там се управляват добре, но не са достатъчни и то не може да работи с по-малко хора.

Борисов е категоричен, че няма да се затварят болници. По думите му "още не сме готови за частни здравни фондове".

Той се хвали, че момента има 30% повече туристи в страната.
"Глупости на търкалета. Отидете да видите как Външно министерство аутсорства даването на визи и това рязко увеличи идващите туристи", отговаря той на думите на журналистката, че това не е заслуга на правителството, а на кризи в други евтини дестинации като Тунис и Гърция.

На въпрос за концесията на ски зоната над Банско министър-председателят обяснява, че ако се събарят курорти, 2 млн. пенсионери няма как да бъдат нахранени, нито ще има пари за съфинансиране на европейски проекти за магистрали.

"Целта на тези платени медии е да закачат чужди агенции за нещо пикантно, което обаче няма нищо общо с фактите. В България медиите са частни, независими и всяка една от тях може да прецени дали да отрази нещо или не. Това е обида към българските медии". Така коментира Борисов новината в Ройтерс, че във Фейсбук имаше призив медиите да не отразяват един ден новини за него, "който според най-новия виц сам е прерязал пъпната връв при раждането си и е обявил своето откриване".