Това съобщи днес икономическият министър Трайчо Трайков пред журналисти. Друг вариант е да се продават пакети от отделни дружества на БЕХ. Вчера EVN купи почти всички акции от миноритарните пакети в дружествата на "ЕВН България", предложени от държавата в сделка, която Трайков оцени като много успешна.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков уточни пред LiveBiz, че в момента се изготвя стратегия за продажбата на миноритарни пакети акции от почти всички дружества от системата на Българския енергиен холдинг. „Не се предвижда единствено продажба на акции от АЕЦ „Козлодуй“. В по-големите дружества е възможно да се стигне до продажба на до 34% от акциите, така че държавата да запази пълен контрол над управлението на дружествата“, каза Трайков. Той посочи, че едно от първите дружества, чиито акции могат да се пуснат е най-голямата ТЕЦ в България - „Марица изток 2“. Там държавата можела да остане и с 51% от акциите, тъй като от частния инвеститор ще се очаква да изгради два нови блока.

Вицепремиерът Симеон Дянков коментира пред сайта на "Капитал" тази приватизиционна сделка и други предстоящи сделки с държавни активи.
Дянков увери, че се подготвя приватизацията на миноритарни дялове в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и газовият оператор "Булгартрансгаз", които са в структурата на енергийния холдинг.
"Единият вариант е от тези две дружества да се предложат пакети от по 20-25%, а другият е да се листне малък пакет от целия БЕХ", обясни Дянков и допълни, че продажбата им трябва да се случи до края на 2012 г.