Младенов коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи, съобщи БТА. Министърът добави в отговор на въпрос, че кампанията срещу българите и румънците във Великобритания преминава граници. Той изрази радост, че в България и Румъния обществото започва да приема с голяма степен на присмех и с достойнство публикациите в британската преса.
Евродепутатите от ПЕС Ивайло Калфин и румънецът Каталин Иван вече изпратиха писмо на Жозе Барозу, в което определят кампанията като враждебна.

Подобен тип говорене не съответства нито на ценностите, нито на принципите на ЕС, особено за страна, водеща във всички международни формати за отстояването на човешките права, коментира още Николай Младенов днес. Няма опасност българските и румънските граждани да "залеят" Великобритания след 1 януари догодина, допълни министърът. Той даде пример с Ирландия, където след отварянето на местния пазар на труда за български граждани, не повече от 900 наши сънародници са потърсили разрешителни за работа.

По повод изискванията за отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на ЕС за българи и румънци догодина Младенов уточни, че този въпрос не засяга единствено Великобритания, а представлява край на преходния период, договорен в хода на присъединяването на България и Румъния към ЕС. По този въпрос няма нито стъпка назад, нито стъпка встрани от задълженията по европейското законодателство, заяви той. 

Младенов съобщи, че е имал подробна среща с британския министър на външните работи Уилям Хей. Двамата са разговаряли за притесненията на българските студенти, чиито разрешителни за работа се бавят. Мисля, че до няколко седмици ще имаме подобрение на това положение, посочи Младенов.

По-рано днес кметът на Лондон Борис Джонсън изрази безпокойство от броя на мигрантите, които могат да пристигнат във Великобритания следващата година, и призова правителството да обмисли ограничителни мерки, съобщи на своя уебсайт британският в. "Дейли експрес".

Джонсън се включи в разгорещените дебати за имиграцията, като предупреди, че в Лондон може да има сериозни проблеми, след като през декември отпаднат ограниченията за работа за румънци и българи.

От началото на 2014 г. българите и румънците ще имат неограничено право да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свободата на движение в Европейския съюз и служители предупреждават, че това може да доведе до вълна от имигранти. Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79 процента от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци, отбелязва "Дейли експрес".