Статистиката е изготвена на базата на сравнение на имиграцията през 2004 и 2010 година, съобщиха БНР и БТА.

По този показател начело е Словакия, където се наблюдава петкратно увеличение. Докато през 2004 година във Великобритания са пристигнали само осем хиляди словаци, то през 2010 тази бройка е 49 хиляди.

България също отбелязва бум с близо четирикратно увеличение - от 11 000 през 2004 г. на 53 000 през 2010 г., което й отрежда пето място в статистиката. Прави впечатление, че всички пет страни в статистиката са от Източна Европа като останалите три, освен вече споменатите България и Словакия, са Латвия, Полша и Румъния. Над половин милион поляци са дошли във Великобритания през миналата година.

Коментирайки изнесените данни председателят на британската организация "Майгрейшън уоч" Андрю Грийн заяви, че това е огромно увеличение на поток от имигранти. Той допълни, че би било глупост да не се отчита, че масовата имиграция се отразява отрицателно на работните места на британците, на училищата и жилищното настаняване, и че тя трябва да бъде сложена под контрол.

В средата на май британският вестник „Дейли стар” писа, че Великобритания е цел № 1 за напускащите родината българи, защото смятат, че там най-лесно могат да намерят работа.