Вчера бившата дясна ръка на Волен Сидеров разкри, че прави нова партия заедно с майка си Капка Георгиева.

Според Стоянов горчивият опит в Европа е показал, че държавите тръгват надолу, ако в условията на криза се създаде допълнително политическо разделение. „Видяхме го в Италия, Белгия, Гърция. Много са страните, които тръгнаха назад заради политическите интереси. Прагматичният подход в момента е да има стабилни правителства, да не се предизвикват излишни сътресения – затова бихме подкрепили управляващите”, каза още той пред bTV тази сутрин.

Стоянов добави, че амбицията на новата партия е да реформира патриотичната национална идея и тя да стане по-разумна. Според него това, което се случва с националистическия сайт в Холандия, е еквивалент на станалото миналата година с "Атака" пред джамията в София.
"Такива партии са в изолация и нямат бъдеще", категоричен бе той.

"Проблемът ескалира, когато се разбра, че "Атака" няма да може да вземе 4% и да влезе в следващия парламент, ако не се промени нещо. Много хора след изборите пожелаха промяна, те не виждат оправдание за пътя, по който е поела партията", каза още евродепутатът.
Стоянов заяви, че очакава поне 20 общински структури на „Атака” да се присъединят към новата партия. Освен тях, още десетки симпатизанти на националистите изказали желание да преминат в редиците на новото движение.

"Очаквам да ме изберат за председател, но това още не е решено”, каза Стоянов, отхвърляйки появилите се в медиите спекулации, че политическото движение ще се казва Съюз на свободата или Национален патриотичен съюз. „Това е извадено от жълтата преса – няма да е толкова помпозно, нито близко до "Атака", а ще показва принципите на това, за което ще се бори", добави той.

Стоянов потвърди, че учредители са Борислав Стоянов, Валентин Николов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров, които вече напуснаха "Атака".
"Имаме контакт с всички колеги, напуснали партията и с други, които все още са в парламентарната група. Не изключвам да се присъединят и още. Винаги има възможност да се разпадне парламентарната група", каза още евродепутатът.

По повод предстоящите догодина избори той заяви, че е нормално всяка партия да се стреми към добри резултати, а след това има право да влиза и в коалиция.

"Партията, която ще учредим, няма да е от лидерски тип, както беше "Атака". Изключително много са хората, които за заявили участие", заяви пък Капка Георгиева пред журналисти, цитирана от БТА. Тя добави, че като естествените партньори вижда всички политически формации с конкретни действия за излизането от кризата, с изключение н ДПС.

По-рано пред TV7 тя коментира и политическите амбиции на Меглена Кунева, която обяви, че вероятно също ще направи партия. "Кунева беше министър, а след това отиде в европарламента. Тя трябва да отговори на много сериозни въпроси преди да направи платформата си. Кой купи вагоните от пламналия влак София-Кардам? Не е ли участвала и тя в тази покупка? Не е ли взет заем от френска банка, в чиито борд на директорите сега е тя?", попита Капка Георгиева и изяви съмнение, че партията на Кунева ще успее да влезе в парламента.

Партията на Димитър Стоянов ще бъде учредена в неделя в 11 часа в НДК.


"Нито една общинска структура до момента не е заявила никакво желание да се отделя от „Атака” и да отива към някаква друга партия. Това са абсолютни лъжи", заяви пред журналисти в парламента самият Волен Сидеров, предаде „Фокус”. "Предатели и ренегати не могат да създадат нищо ново. Предател веднъж – предател за цял живот, казва народът. Кое е новото тук, какви са идеите на тази партия? Това е един обикновен опит да бъда дублиран, само че – тук, в парламента, има оригинални картини на Мърквичка – някой може да се опита да нарисува картина като Мърквичка, но няма да е същото, нали”, добави той.