В изявление до медиите зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че е явна промяната в позицията на "Атака". Те я демонстрирали и като подкрепили техния проект за декларация за запазване на ценностите на демокрацията и етническия мир, предаде БТА.

"Вярно е, че този проект стъпва на основата на проектодекларацията на "Атака", но той е по-разширен и в някои отношения дори по-остър. Всичко, за което говори Волен Сидеров, елегантно се решава по един начин - с напускането на парламента", добави Цачева.

"Атака" предложиха декларация, с която да бъде осъдено скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов за предизобраната агитация на друг език. Според националистите той е нарушил Конституцията.

В декларацията на ГЕРБ пък се казваше, че той е говорил с езика на омразата. От партията направиха паралел между думите му и атаката срещу Джумая Джамия в Пловдив.

В последните дни Сидеров направи някои изказвания, с които демонстрира, че подкрепата му за управляващите не е толкова сигурна.
По повод скандала за агитацията на друг език, той заяви, че не може да се примири с арогантността, с която ДПС се изявява като ментор на парламента.
Лидерът на "Атака" директно каза, че идеята за кабинета на Орешарски не е била такава.

По думите му, ако се стигне до прегласуване на спорния текст в Изборния кодекс, не знае "дали изобщо тогава трябва да съществува този парламент".

В телевизионно интервю през уикенда Сидеров заяви още:

"ГЕРБ не направиха нищо, свалихме ги. На тези им дадохме шанс още няколко месеца, ако не направят нищо, ще свалим и тях. За мен парламентът не е цел. Мога да го напусна още утре. Мечтал съм за това, защото ми е дошло до гуша – така са ме плюли и са ме ритали, както никой друг политик през тези 8-10 г."

Днес лидерът на "Атака" пък директно отправи ултиматум към управляващите - да изпълнят 10 искания.